Manifestacija Dani bunjevačke kulture, koja se održava sedmu godinu zaredom, tokom vikenda je održana u Bajmoku, gde su se u prostorijama KPD „Jedinstvo-Egyseg“ okupili brojni učesnici festivala čiji je slogan „Etno festival bunjevački nacionalni ila“.


Manifestaciju je otvorila potpredsednica Skupštine Vojvodine Branislava Belić, a svečanosti je prisustvovao potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Nikola Babić.

– Za očuvanje vojvođanske tradicije i interakciju svih ljudi na ovim prostorima veoma su važne ovakve manifestacije. Sve je to zapisano u nekim aktima s jedne strane, dok je s druge mnogo to lepše iskazao Mika Antić u svojoj poemi „Vojvodina“. Tu ćemo slikovito i krajnje jasno videti i tu raznolikost, tu lepotu, potrebu da budemo zajedno i da se za stolom okupimo, gde se služi jelo ili ilo ili nešto treće. Suština svega ovoga i jeste ono čemu težimo, jer su se danas na ovom festivalu tradicionalnih jela i pića okupili ne samo Bunjevci, već se kuvaju i služe jela Rusina, Čeha, Slovaka i Makedonaca i to je ono što jeste Vojvodina – rekao je Grujić.

U ime Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine goste je pozdravio predsednik Nikola Babić, naglasivši da je danas Bajmok mesto u kome se na stari, tradicionalni način svim čulima uživa, kako u običajima, muzici, nošnjama, tako i pravoj bunjevačkoj kuhinji.

Modest Dulić je izrazio zadovoljstvo što postoje ovakve manifestacije u Vojvodini, jer nas one vraćaju u detinjstvo i u mirise onih jela koje smo pomalo i zaboravili, a koji nam ne daju da zaboravimo tradiciju, kulturu i običaje nacionalnih zajednica na koje smo ponosni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari