Za opremanje pet vrtića 21 milion dinara 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministar prosvete Branko Ružić i predstavnici gradova i predškolskih ustanova iz Beograda, Novog Sada, Pirota, Loznice i Čačka potpisali su ugovore o opremanju pet vrtića – centara klastera u kojima će se, u cilju edukacije, organizovati stručne posete zaposlenih iz drugih predškolskih ustanova u Srbiji, dalji razvoj kvalitetne prakse, razmena iskustva i realizacija jednodnevnih stručnih skupova.

Vrtići – centri klasteri biće opremljeni niskim mobilnim nameštajem, didaktičkim sredstvima i IKT opremom u vrednosti od 21 milion dinara, a sredstva su obezbeđena u okviru Projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje“ koji Ministarstvo realizuje u saradnji sa Svetskom bankom.

Vaspitači iz vrtića centara klastera obučeni su za vođenje stručnih razmena, a obezbeđena je i kontinuirana stručna podrška Instituta za pedagogiju andragogiju.

„Vrtići–centri klasteri su jedna od mera kojom stvaramo uslove za unapređivanje kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja i obezbeđujemo podršku vaspitačima i snažimo njihove kompetencije za realizaciju programa „Godine uzleta““, izjavio je ministar Branko Ružić i najavio da su projektom obezbeđena i dodatna sredstva za opremanje 107 predškolskih ustanova kompletima niskog mobilnog nameštaja i IKT opreme u iznosu od milion evra.

Ministarstvo prosvete putem projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje“ pruža podršku predškolskim ustanovama u uvođenju i primeni novih Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta“.

Podrška koja obuhvata opremanje vrtića klaster-centara, obuke za 14.000 vaspitača, mentorsku podršku za 168 vrtića, izradu i štampu šest različitih priručnika vredna je 4,3 miliona evra.

Pored toga, uz podršku projekta, Ministarstvo izgradnjom, dogradnjom i adaptacijom vrtića obezbeđuje i 11.000 novih mesta za mališane u vrtićima širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari