Zadovoljni rezultatima koji su proistekli iz realizacije lokalnih akcionih planova iz prethodnih godina, u borskoj lokalnoj samoupravi su pripremili Lokalni akcioni plan i za ovu godinu, a ključni partneri u poslu pripreme i realizacije biće im NSZ – filijala Bor, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, Kancelarija za mlade, Centar za socijalni rad i druge obrazovne institucije, saznaje Danas od Maje Bakoč, članice Opštinskog veća zadužene za socijalnu politiku. Podsećajući na pozitivne rezultate iz prošle godine ona navodi da je za subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta izdvojeno dva miliona dinara.


– Realizovana je i mera subvencija poslodavcima za nova radna mesta, zaposleno je ukupno 10 lica, a polovina njih kao tehnološki višak. Iz republičkog budžeta podsticajnom subvencijom za samozapošljavanje zaposleno je 25 lica, a među njima je osoba sa invaliditetom, 13 žena, četiri lica mlađa od 30 godina i četiri lica starija od 50 godina. Iz istog budžeta realizovana je mera subvencija poslodavcima za zapošljavanje teže zapošljivih lica kojom je zaposleno 21 lice, pri čemu je 11 mlađe od 30 godina, četiri su starija od 50 godina i šest lica romske nacionalnosti. Subvencija za zapošljavanje osoba sa invaliditetom koju realizuje NSZ realizovana je za četiri lica, a javnim radovima koje je finansirala NSZ u Opštini Bor angažovano je 66 lica tokom tri meseca, a javnim radovima za osobe sa invaliditetom angažovana su 42 lica, ističe Maja Bakoč.

Kada je u pitanju ova godina, na osnovu svih opredeljenja u budžetu Opštine Bor za 2016. kroz poseban budžetski fond za podsticaj zapošljavanju obezbeđeno je sedam miliona dinara i ova lokalna samouprava će okviru svojih prioriteta, mera i aktivnosti za realizaciju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja podržati više aktivnosti.

– Reč je o subvencijama poslodavcima za nova radna mesta, angažovanje 13 lica u iznosu od dva miliona dinara, javnim radovima koji obuhvataju angažovanje 18 lica, u iznosu od 2,2 miliona dinara i subvencijama nezaposlenim licima za samozapošljavanje, angažovanje 14 lica, u iznosu od 2,8 miliona dinara, objašnjava Bakoč.

Biznis inkubator i obrazovanje odraslih

Opština Bor realizuje funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih uz pomoć OŠ „Vuk Karadžić“ i NSZ, kontinuirano obrazovanje odraslih uz pomoć Tehničke škole Bor, stipendiranje studenata i podsticaj talentovanim učenicima i studentima po programu Ministarstva prosvete uz pomoć Regionalnog centra za talente Bor. Nije zapostavljeno ni unapređenje institucija zapošljavanja, pa će u tom segmentu samouprava finansirati i pomagati u radu lokalnog Biznis inkubator centra i Kancelarije za mlade u cilju podsticanja zapošljavanja mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari