Za pola decenije 57 žena stradalo od vatrenog oružja 1

Kako bi ukazali na važnost poštovanja i primenu principa nulte tolerancije na nasilje nad ženama volonteri Odbora za ljudska prava, SOS telefona i Centra E8 u pešačkoj zoni u Vranju organizovali su performans „Da li nas oružje štiti ili plaši“.

– Trećina žena u Srbiji bude ubijena vatrenim oružjem. Istraživanja na osnovu medijskih izveštavanja pokazuju da je u periodu od 2012. do 2016. godine u porodično-partnerskom odnosu 33 odsto žena ubijeno upravo iz vatrenog oružja. Za poslednjih pet godina ubijeno je 170 žena u porodičnom nasilju, a njih 57 stradalo je od vatrenog oružja, navode iz Odbora za ljudska prava u Vranju. Precizira se da je 2014. na području Pčinjskog okruga iz vatrenog oružja, odnosno lovačke puške ubijena jedna, a 2015. dve žene, koliko i 2017. godine.

Civilne organizacije smatraju da se bezbednost može podići raznim procedurama. Primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici krenula je 1. juna, kojim je detaljno regulisan postupak svih učesnika državnih organa i ustanova kada je reč o krivičnim delima sa elementima nasilja. Danijela Trajković iz Višeg javnog tužilaštva u Vranju kaže da je do sada zaprećena kazna bila od dve do 10 godina zatvora, a poslednjim izmenama, koje su stupile na snagu, od dve do 12 godina.

– Izmenjena je i nadležnost sudova, tako da je iz Osnovnog to preraslo u nadležnost Višeg suda, čime je zakonodavac jasno poslao poruku o značaju društvene opasnosti ovog krivičnog dela, navodi Trajkovićeva.

 

Nelegalno 220.000 komada vatrenog oružja

Na osnovu podataka Ministarstva unutrašnjih poslova procenjuje da u nelegalnom posedu ima oko 220.000 komada vatrenog oružja. Prema drugim izvorima, ta brojka je 900.000. Kazna za nelegalno držanje oružja po novim izmenama zakona je šest meseci do pet godina, a predviđena je i novčana kazna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari