Jedan od glavnih prihoda budžeta opštine Pljevlja su koncesione naknade. Zoran Vojinović, sekretar Sekretarijata za finansije, rekao je da, osim koncesija za korišćenje ruda metala, ostali koncesionari ne izmiruju redovno svoje obaveze.

Za prvih šest mjeseci ove godine u opštinsku kasu slilo se svega 3,7 miliona evra ili 21 odsto planiranih prihoda za ovu godinu. Pritom su ukupni izdaci u pomenutom periodu iznosili tri miliona i 800 hiljada evra. Iz lokalne uprave nedavno je saopšteno da su glavni krivci za loše punjenje opštinske kase koncesionari, koji uredno ne plaćaju koncesije na ugalj, drvo i kamen. Prema riječima Zorana Vojinovića, sekretara Sekretarijata za finansije najveći zaostatak ostvaren je kod naknada, kako koncesionih tako i onih za opremanje građevinskog zemljišta.

Od prikupljenih sredstava 2,1 milion evra je potrošen za vraćanje dugova, dok je 605 hiljada utrošeno na kapitalni budžet. Kad je u pitanju punjenje budžeta, nije realizovano ni kreditno zaduženje od 1,2 miliona evra, kao ni kapitalna donacija u iznosu od 650 hiljada evra za radove na Domu kulture.

Po riječima Vojinovića ukupne obaveze budžeta opštine povećane su sa 17 miliona i 37 hiljada na sedamnaest miliona i 495 hiljada evra. Rast se odnosi na obaveze za neplaćene poreze i doprinose, obaveze prema javnim preduzećima i zaposlenima. Sekretar Sekretarijata za finansije kazao je da su smanjene obaveze prema bankama po osnovu kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari