Iako rade puno radno vreme vaspitačicama u predškolskoj ustanovi u Žitištu isplaćuje se polovina zarade zbog čega su zaposleni u ovoj ustanovi zapretili štrajkom, uz obećanje da će vaspitači raditi samo pola radnog vremena. Osim plata koje kasne, vaspitačice u Predškolskoj ustanovi „Desanka Maksimović“ u Žitištu nezadovoljne su i uslovima rada, nedostatkom učila i materijala za nastavu i zbog svega najavljuju štrajk za ponedeljak, 12.

Iako rade puno radno vreme vaspitačicama u predškolskoj ustanovi u Žitištu isplaćuje se polovina zarade zbog čega su zaposleni u ovoj ustanovi zapretili štrajkom, uz obećanje da će vaspitači raditi samo pola radnog vremena. Osim plata koje kasne, vaspitačice u Predškolskoj ustanovi „Desanka Maksimović“ u Žitištu nezadovoljne su i uslovima rada, nedostatkom učila i materijala za nastavu i zbog svega najavljuju štrajk za ponedeljak, 12. oktobar.
Prema rečima Vesne Jovanov, predsednice štrajkačkog odbora, u budžetu SO Žitište godinama nedostaju sredstva za finansiranje predškolskog obrazovanja, zbog čega je doneta odluka da se stupi u štrajk.
– Zaposlene posebno iritira činjenica da je u obezbeđivanju sredstava za isplatu zarada korisnika budžeta Predškolska ustanova uvek na poslednjem mestu, sa značajnim kašnjenjem. Dok u opštini isplaćuju zaradu za septembar, mi dobijamo polovinu zarade za avgust i tako svakog meseca. Septembar smo započeli sa julskim zaradama. Problem nije nov, materijalni položaj je već godinama težak a poslednje tri godine nije bilo isplata ni jubilarnih zarada – kaže Vesna Jovanov, predsednik štrajkačkog odbora ove ustanove.
Sindikalna organizacija predškolske ustanove u Žitištu donela je odluku o stupanju u štrajk zbog narušene dinamike isplate zarada o čemu je obavestila svog osnivača, SO Žitište. U okviru ustanove radi 11 vrtića u naseljenim mestima, zaposleno je 40 radnika, a nastavu pohađa 320 mališana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari