Preventivni pregled dojke za sve zainteresovane žene iz Pirotskog okruga moći će da obave na pokretnom digitalnom mamografu koji je postavljen ispred pirotske Bolnice i počeo sa radom juče.

Prema rečima direktora Zdravstvenog centra Pirot dr Radovana Ilića, do sada se Službi radiologije Bolnice za pregled na mamografu prijavilo više od 500 žena iz Pirota a očekuje se da se akciji odazovu i žene iz ostalih opština Pirotskog okruga .

Vlada Republike Srbije je još prošle godine pokrenula široku kampanju „Srbija protiv raka“ u cilju kontrole i ranog otkrivanja maligniteta tako da se i ova akcija realizuje u okviru te kampanje.

– U tu svrhu su angažovana dva pokretna digitalna mamografa i računa se da će oni pokriti čitavu Srbiju. Vrlo brzo će snimanje na mamografu prerasti u takozvanu skrining metodu a naša bolnica je već ušla u takav projekat – kaže dr Ilić.

Sve žene zainteresovane za pregled na mamografu mogu da se prijave i zakažu snimanje na broj telefona Službe radiologije 010/ 305-313. U ovoj službi kažu da se dnevno mogu pregledati 90 žena i da je napravljen raspored do 25. avgusta.

Od zainteresovanosti za ovu akciju zavisi koliko dugo će pokretni digitalni mamograf biti u Pirotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari