Jedan od najvećih proizvođača organskog voća, kompanija „Rigoni di Asiagio“, u opštini Negotin uložiće oko 30 miliona evra za zasnivanje organske proizvodnje, najpre lešnika u prvoj fazi, a potom i drugog voća, uz nameru da se ovakva proizvodnja proširi i na susedne opštine Borskog okruga. Namere o zasnivanju organske proizvodnje o kojima se govori par meseci unazad, potvrđene su potpisivanjem ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji negotinske opštine, što su u Negotinu učinili ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković i generalni direktor italijanske kompanija „Rigoni di Asiagio“ Andrea Rigoni.

– Za Republiku Srbiju i našu poljoprivredu ovo je izuzetno važna i značajna investicija, jer se ne radi samo o podizanju organskih zasada, već se radi o planu zaokruživanja procesa proizvodnje. U planu je izrada prerađivačkih kapaciteta i ono što je posebno važno, cilj je da organski proizvodi, poreklom iz Srbije, dospeju ne samo na naše tržište već i na tržišta širom Evrope i sveta – istakla je ministarka Snežana Bogosavljević Bošković, dodajući da je ova investicija značajna i za lokalne poljoprivredne proizvođače koji imaju priliku da uđu u kooperaciju i šire svoju organsku proizvodnju. Ministarka posebno naglašava važnost da se ovakve investicije realizuju ne samo u Negotinu već i u celom Borskom okrugu.

Italijanska kompanija će na ovom zemljištu, a radi se trenutno o površini od 190 hektara, zasnovati organsku proizvodnju lešnika, a u planu je da se u budućnosti zakupi 3.000 hektara na ovom području. Generalni direktor kompanije Andrea Rigoni najavio je da će u narednim godinama biti uzgajane i druge vrste voća – kajsija, višnja, malina.

– Došli smo u Negotin, jer smatramo da je ovo pravo mesto za našu investiciju i otpočinjanje investiranja u organsku proizvodnju. Organska proizvodnja je takva da kreće malim koracima i onda će se postepeno širiti. Kompanija je u Bugarskoj u poslednjih deset godina investirala 25 miliona evra. Ovde smo fokusirani trenutno na površinu od 190 hektara, koliko je bilo moguće zakupiti i gde ćemo se baviti proizvodnjom lešnika, a kad bude bilo prilike, zakupićemo i preostale površine – rekao je Andrea Rigoni, generalni direktor kompanije „Rigoni di Asiagio“.

Poljoprivredno zemljište inače čini 65 odsto teritorije opštine Negotin i dobro je poznato da ovaj kraj ima izuzetne uslove za razvoj poljoprivredne i prerađivačke proizvodnje. Potpisani ugovor rezultat je višemesečnih pregovora lokalne samouprave, ministarstva i italijanske kompanije.

– Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini sa kompanijom „Rigoni di Asiagio“ potpisan je na 20 godina, sa mogućnošću produžavanja za još 20 godina, a cena godišnjeg zakupa tih 190 hektara je 65.000 evra – izjavio je predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović nakon potpisivanja ugovora.

U Negotinu je ovom prilikom potpisano 27 ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državi i to za 630 hektara, a ugovore su potpisali kooperanti – poljoprivredni proizvođači iz Prahova, Samarinovca, Karbulova, Sikola i Brestovca. Kompanija „Rigoni di Asiago“, osim u proizvodnju, investiraće u zalivne sisteme i u prerađivačke kapacitete. Na teritoriji opštine Negotin ukupno je zakupljeno 2.700 hektara državnih oranica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari