Želeći da svi ravnopravno učestvuju u raspodeli budžetskih sredstava namenjenih kulturi, dakle i profesionalci i amateri, i stari i mladi, JS Centar za kulturu u Majdanpeku raspisao je konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kulture i umetnosti u 2007. godini. Pravo da konkurišu za projekte i programe u oblasti vizuelnog stvaralaštva i multimedija, kinematografije, pozorišnog i muzičkog stvaralaštva, zatim izvornog narodnog stvaralaštva i zaštite nematerijalne kulturne baštine, edukativnog i teorijsko-istraživačkog rada u oblasti kulture i umetnosti, književnih manifestacija i mladih talenata, imali su praktično svi, tako da je za 800 000 dinara opredeljenih u opštinskom budžetu za kulturu u 2007.

Želeći da svi ravnopravno učestvuju u raspodeli budžetskih sredstava namenjenih kulturi, dakle i profesionalci i amateri, i stari i mladi, JS Centar za kulturu u Majdanpeku raspisao je konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kulture i umetnosti u 2007. godini. Pravo da konkurišu za projekte i programe u oblasti vizuelnog stvaralaštva i multimedija, kinematografije, pozorišnog i muzičkog stvaralaštva, zatim izvornog narodnog stvaralaštva i zaštite nematerijalne kulturne baštine, edukativnog i teorijsko-istraživačkog rada u oblasti kulture i umetnosti, književnih manifestacija i mladih talenata, imali su praktično svi, tako da je za 800 000 dinara opredeljenih u opštinskom budžetu za kulturu u 2007. godini, konkurisalo 28 projekata.
– Dobro je što je među pristiglim projektima najviše novih iz raznih oblasti, kao što je, na primer, međunarodni festival gitare, zatim brojne izložbe, edukativni programi namenjeni osnovnoškolcima zainteresovanim za recitovanje, glumu. Tu je i međunarodna saradnja, književno stvaralaštvo – nabraja za Danas Zoran Mitrović, v.d. direktor Centra za kulturu Majdanpek, dodajući da će realizacija projekata ići prema prioritetima, pri čemu će interes opštine biti odlučujući u odnosu na interes autora.
Prva Mitrovićeva procena je da će gotovo svi projekti s kojima je konkurisano moći da računaju na deo sredstava bilansiranih za ove namene. Ukoliko se dogodi da tokom godine priliv budžetskih sredstava bude viši od planiranog, ili se ne potroše sva sredstva, može se dogoditi i da bude raspisan novi konkurs za sufinansiranje programa iz oblasti kulture.
– Ovakav način finansiranja, koji se ove godine prvi put primenjuje, omogućiće nam uvid u sve potencijale u oblasti kulture, kao i ravnomernu raspodelu sredstava i sve troškove u ovoj oblasti. Interesovanje koje su udruženja, organizacije, ustanove i pojedinci pokazali konkurišući za sredstva garantuju i da ćemo ove godine imati znatno više kulturnih dešavanja. S obzirom na potencijale i potrebe ove sredine trebalo bi da ih bude i više, stoga se nadam da će ovakav princip za godinu, dve zaživeti i dati prave efekte – smatra Zoran Mitrović.
Vrednost projekata s kojima je konkurisano kreće se od 70 do 100 hiljada dinara, a najbrojniji su u oblasti vizuelnog stvaralaštva i multimedija, izvornog narodnog stvaralaštva i zaštite nematerijalne kulturne baštine, edukativnog i teorijsko-istraživačkog rada u oblasti kulture i umetnosti, muzičkog i književnog stvaralaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari