Za projekte po predlogu građana ove godine 12,6 miliona dinara 1Foto: Grad Užice

Za projekte koje građani mogu predložiti, a odnose se na uređenje različitih površina u gradu, ove godine iz budžeta je izdvojeno 12,6 miliona dinara, što je prema rečima nadležnih 26 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Javni poziv za projekat “Udružimo se” otvoren je do 31. marta, a glavni cilj je učešće građana u donošenju odluka.

Kako je istakao Miodrag Petković član Gradskog veća program podrazumeva da građani mogu predložiti male projekte u njihovom neposrednom okruženju.

-To mogu biti dečija i sportska igrališta, staze za šetanje, mesta za odmor, prilazi za osobe sa invaliditetom, uređenje manjih divljih deponija, odnosno na uređenje javnih površina. Kao i do sada predlozi mogu da se odnose na površine koje su u vlasništvu Grada ili drugih nivoa vlasti ukoliko postoji saglasnost za to – rekao je Petković i istakao da je drugi važan preduslov 20 potpisa predlagača koji redovno izmiruju svoje poreske obaveze.

Maksimalan iznos podrške po jednom projektu je milion dinara, konkurs je otvoren do 31. marta nakon čega će se odlučivati o projektima koji će u toku ove godine biti realizovani.

-Cilj nam je veće učešće građana u donošenju odluka o trošenju budžetskih sredstava, a ovaj pristup je značajan iskorak ka tome, ističe Petković.

U toku prošle godine od 29 predloga projekata, odabrano je 16, za koje je izdvojeno milion dinara. Nadležni kažu da je jedan deo projekata realizovan, a da će ostali biti završeni u narednih nekoliko nedelja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari