Koalicija za Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM), do kraja 2010. godine predaće vlastima država nekadašnje SFRJ model REKOM i zatražiti od njih da formiraju takvu komisiju. Model REKOM podrazumeva stav nevladinih organizacija iz regiona o tome kako komisija treba da izgleda, rečeno je na završnoj sesiji Petog regionalnog foruma Komisije za REKOM u Bečićima.

Koalicija za REKOM prikupiće i milion potpisa građana u bivšim jugoslovenskim republikama i tu peticiju predaće vlastima u tim državama. Učesnici su ocenili da ovu komisiju treba da osnuju parlamenti država u regionu, a ne vlade ili predsednici.

Najavljeno je da će NVO insistirati i da budući REKOM u svom mandatu organizuje javna slušanja žrtava i insistira na tome da se obezbedi da mediji, a pre svega televizijski servisi u regionu direktno prenose javna slušanja.

Učesnici su se složili da sudski procesi protiv osumnjičenih za ratne zločine nisu dovoljni da bi se obezbedila satisfakcija za žrtve. Predstavnici udruženja žrtava naveli su da se mora jasno definisati ko su žrtve, kako bi se razdvojili oni koji su poginuli u ratu sa oružjem u rukama i oni koji nisu mogli da se brane. Oni nisu mogli da se slože oko toga da li počinioci zločina treba da dobiju neku vrstu amnestije u zamenu za spremnost da javno svedoče. Učesnici su se složili oko ideje da REKOM mora da sačini spisak svih žrtava ratova na prostoru bivše SFRJ, a nije bilo saglasnosti oko toga da li REKOM treba da se bavi uzrocima ratova ili samo utvrđivanjem činjenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari