Za oslobađanje četiri francuska taoca koje su naoružani islamski ekstremisti oteli u Nigeru u septembru 2010. plaćeno je između 20 i 25 miliona evra, rekao je juče jedan izvor blizak pregovorima.


Između 20 i 25 miliona evra plaćeno je da bi se obezbedilo oslobađanje francuskih talaca, rekao je taj izvor, navodeći da je novac dat da se plate otmičari, kao i posrednici koji su na terenu igrali važnu ulogu u oslobađanju talaca. Taj izvor nije rekao ko je dao novac, a Francuska je zvanično demantovala da je isplatila bilo kakav otkup.

Prema jednom posredniku iz Malija koji je početkom 2011. učestvovao u pregovorima za oslobađanje tri taoca zarobljenih istovremeno s Francuzima, za te taoce plaćeno je 13,5 miliona evra. Taj posrednik je rekao da smatra da je tačna cifra koja se navodi za oslobađanje francuskih talaca između 20 i 25 miliona evra. Četiri francuska taoca oslobođeni su u utorak posle tri godine. Odgovornost za otmicu preuzela je Al Kaida islamskog Magreba (Akmi). Juče su oslobođeni taoci krenuli avionom iz Nijameja, glavnog grada Nigera, za Pariz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari