Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović posetila je Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu i tom prilikom izjavila da je to organizovana institucija u kojoj postoje uslovi da se kazne ili sankcije realizuju na kvalitetan način. Đukić Dejanović je nakon jednočasovnog obilaska Zavoda, tokom kojeg je razgovarala sa nekoliko osuđenica, rekla da je nedostatak kadrova jedan od razloga zbog čega rezultati nisu još bolji.


– Jedan od utisaka koje sam stekla jeste da kada donosimo zakone moramo misliti na one koji ih realizuju, uključujući i zatvorenice ovog Zavoda i mislim da pravog uvida u zakonodavnu aktivnost bez nadzora i razgovora, u ovom slučaju sa osuđenicama, nema“, naglasila je predsednica Skupštine. Ona je navela da su joj osuđenice ispričale svoje životne priče iz kojih je zaključila da one vide perspektivu posle izlaska iz Zavoda.

Osuđenice su predsednici parlamenta pohvalile higijenu u Zavodu, a žalile se, kako je Đukić Dejanović rekla, na česte krađe među samim zatvorenicama. Domaćin delegacije, u kojoj su pored „prve dame parlamenta“, bili: državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politke Snežana Lakićević i stalni koordinator UN za Srbiju Viljam Infante, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović i upravnica Zavoda Anka Gogić Mitić.

Obradović je tom prilikom rekao da je poseta predsednice parlamenta značajna za rad te Uprave, posebno u periodu kada se uvode alternativne sankcije ali i za poboljšanje statusa zaposlenih i osuđenica.

Gogić-Mitić je predočila da u Zavodu trenutno boravi 226 osuđenica, da najstarija ima više od 75 godina, a najmlađa 18, dok je najveća kazna koju treba da odsluži jedna osuđenica 15 godina.

– Naša misija je da bezbedno i zakonito izvršavamo kazne posebno uz uvažavanje ženskih ljudskih prava, navela je ona i dodala da je urađeno dosta na renoviranju smeštajnog prostora kao i poboljšanju zdravstvene zaštite osuđenica. Ona je navela da je u tom Zavodu obavljeno oko 9.500 raznih zdravstvenih usluga, a da je nedavno prvi put obavljen i mamografski pregled. U Zavodu optimalno može da se smesti oko 180 osuđenica, a tokom ove godine dnevni broj osuđenica se kreće od 220 do 240. Još je ukazom kneza Miloša Obrenovića, 17. juna 1874. godine iz zatvora u Ćupriji prebačeno 38 osuđenih žena u Požarevac. Te godine završena je zgrada koja je građena angažovanjem osuđenika i ona je danas glavna smeštajna zgrada.

Upravnica Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu Anka Gogić Mitić rekla je da su poboljšani uslovi smeštaja osuđenica u tom jedinom ženskom zatvoru u Srbiji, ali da su problemi prenaseljenost, prekovremni rad komandira i nedostatak dijagnostičkih aparata u zatvorskoj ambulanti. – Očekuju nas veći radovi na renoviranju smeštaja. Zasad je renovinaran samo jedan od četiri smeštaja – kazala je Gogić Mitić novinarima koji su posetili taj zatvor gde je sada 226 zatvorenica. Prema njenim rečima, najstarija osuđenica ima više od 75 godina a najmlađa 18 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari