Za razgovore o položaju bošnjačkog naroda 1Foto: vikipedia

Sveopšti Sabor Islamske zajednice (IZ) u Srbiji usvojio je dokument pod nazivom Četvrta sandžačka deklaracija.

Sabor je sazvao narodni poslanik i bivši muftija sandžački Muamer Zukorlić. Pozvao je članove Sabora i Mešihata, sve uposlenike organizacija i ustanova koje deluju pod okriljem IZ u Srbiji, bošnjačke poslanike i odbornike, članove Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), predstavnike Internacionalnog univerziteta da razgovaraju o „stanju kolektivnih i individualnih prava muslimana u Srbiji u svetlu permanentne opstrukcije jedinstva IZ i nedavnog ataka na Internacionalni univerzitet“. Pozivu su se odazvali samo uposlenici organizacija i ustanova sistema koji predvodi Zukorlić i usvojili su dokument sa dvanaest tačaka.

Oni su osudili i odbacili „tendencioznu i negativnu odluku“ Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje o akreditaciji Internacionalnog univerziteta. Od premijera Srbije i drugih državnih organa zahtevaju „da sa ove ustanove hitno skunu sve nezakonite stege“, jer „atak na ovaj univerzitet znači udar na jedan od najvažnijih stubova mira i stabilnosti u ovom delu zemlje i regije“. Od najviših predstavnika države zahtevaju da IZ osiguraju mogućnost implementacije Ustavom zagarantovanog prava na institucionalno jedinstvo, a od Dijaneta Turske traže „da prestane sa mešanjem u unutrašnje stvari IZ „čime nanosi ogromnu štetu Bošnjacima i tursko-bošnjačkim odnosima“.

Učesnici Sabora su konstatovali da je neprihvatljivo da ni deset godina posle donošenja Zakona o vraćanju oduzete imovine verskim zajednicama, IZ nije vraćen nijedan vakufski objekat „što ukazuje na dvojne standarde primene ovog zakona“ od strane nadležne direkcije, ali su pozdravili početak rešavanja pitanja islamske veronauke i očekuju „da se u narednu školsku godinu uđe sa potpuno legitimnim i kompetentnim veroučiteljima“.

Od državnog vrha i nadležnih organa očekuju da prestanu da ignorišu zahteve porodica žrtava otmica u Sjeverinu i Štrpcima i ubijenih u Kukurovićima i Priboju sa početka devedesetih godina, da Vlada Srbije hitno donese odluku o pešterskoj trasi Koridora 11, „čime bi se konačno stavila tačka na višedecenijsku politiku ekonomske i infrastrukturne izolacije Sandžaka, da se ubrza početak razgovora o ustavno-pravnom položaju bošnjačkog naroda u Srbiji. 

Bošnjački u škole

Odbačeni su svi nasrtaji na bosanski jezik od strane SANU i Matice srpske, zahteva se od državnih organa da se u školama, medijima i javnim ustanovama omogući upotreba jezika i pripadnicima bošnjačkog naroda, da se na javnim servisima omogući afirmativno predstavljanje bošnjačkih i muslimanskih vrednosti i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari