Izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju kanala Baja – Bezdan, po projektu koji se sprovodi u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska – Srbija, u završnoj je fazi. Kako saopštavaju iz JVP Vode Vojvodine, na osnovu ove projektne dokumentacije biće mogućeno da se odrede poslovi koji su neophodni za rekonstrukciju i revitalizaciju Bajskog kanala i ustave Šebešfok.

Takođe, ukoliko se pojavi uspešan ponuđač, u naredne dve nedelje trebalo bi da počne da se realizuje tender za nabavku opreme koja će omogućiti da se redovno prati stanje kanala u budućnosti.

Mađarska institucija „Adukovizit“ je nosilac projekta za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Bajskog kanala, vrednog više od 850.000 evra, a partner sa srpske strane je JVP Vode Vovojdine. Projekat se sprovodi u okvirima Evropske direktive o vodama.

Kanal Baja – Bezdan protiče kroz sedam naselja u Mađarskoj i tri u Srbiji i kao svaki prekogranični vodotok zahteva blisku saradnju dve zemlje u svakoj oblasti upravljanja vodama. Ovaj projekat u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska – Srbija ima za cilj uspostavljanje zajedničkih mera za odbranu od poplava na ovom kanalu, te razvoj optimalnih mera za poboljšanje kvaliteta njegove vode, razvoj kvantitativnog i kvalitativnog monitoringa kanala i harmonizacija sa standardima EU. Bajski kanal dug je 44 kilometra i u ovom trenutku ne ispunjava sve funkcije plovnog puta.

Sama rekonstrukcija kanala u skladu je sa planovima za povećanje njegove turističke atraktivnosti, što bi dovelo i do otvaranja novih radnih mesta u oblasti nautičkog turizma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari