Ministar za ljudska i manjinska prava Fuad Nimani posjetio je protekle sedmice Bijelo Polje i rekao da će Vlada finansirati izgradnju oko 30 montažnih stambenih objekata za Rome koji žive u tom gradu. Nimani je obišao romska naselja u Rakonjama i Strojtanici, gdje se uvjerio u kakvim uslovima žive ovdašnji Romi. Nimani je rekao da je Vlada Crne Gore ove godine budžetom opredijelila 600. 000 evra za rješavanje stambenih problema za Rome u Crnoj Gori.

– Bijelo Polje je dobar primjer kako Crna Gora prilazi problemu rješavanja problema Roma. Naše Ministarstvo će sa Opštinom Bijelo Polje ući u zajednički projekat rješavanja stambenih problema za ovu populaciju na području opštine, gdje će lokalna uprava dati zemljište i riješiti komunalije. Ovi objekti će biti vlasništvo Opštine, a komisiju za dodjelu stanova će činiti multiresorna komisija, rekao je Nimani. Prema njegovim riječima, objekti će biti montažni i imaće po oko 50 kvadrata.

Gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević je podsjetio da u Bijelom Polju živi značajan broj Roma i da je u prethodnom periodu urađeno dosta za njihovu integraciju u društvo. „Skoro 60 romske djece pohađa školu. Većina porodica iz romske populacije ima socijalnu pomoć. Mi smo sa pozicije opštine jednom dijelu romske djece koja se školuju dali stipendije i pomažemo koliko je u našoj moći kada je u pitanju i zapošljavanje Roma. Jedan dio Roma radi u našim javnim preduzećima, dok su neki angažovani na poslovima koji su od javnog interesa, a sprovodi ih Opština i Zavod za zapošljavanje“, kaže Milošević.

Predsjednik Roma za Bijelo Polje Ismet Selimović kaže da je zadovoljan ovakvim potezom Vlade i Opštine i nada se da će nakon rješavanja stambenih pitanja, kvalitet života Roma u Bijelom Polju biti na većem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari