Od pregledanih 500 objekata u Kraljevu, 127 mora da bude porušeno, dok je ostalima potrebna ozbiljnija sanacija, procenile su drugostepene komisije za utvrđivanje oštećenja nastalih kao posledica zemljotresa. Reč je uglavnom o individualnim kućama.


Prvostepena komisija je, do subote uveče, pregledala 11.365 objekata i utvrdila da 1.553 nisu više za upotrebu.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović rekao je da se očekuje da će danas u Kraljevu biti stotinak komisija za procenu štete koje će poslati skoro svi gradovi i opštine iz Srbije. „Ako budemo imali planirani broj komisija za procenu štete, posao bismo mogli završiti za manje od mesec dana“, rekao je Simović.

On je objasnio da je ocena drugostepene komisije koja odredi neki objekat za rušenje konačna i da nema mogućnosti žalbe. Tokom subote u gradu i okolini je postavljeno pet stambenih kontejnera u kojima je smešteno 29 osoba i četiri šatora za 20 osoba.

Gradonačelnik Kraljeva je rekao da će Štab za vanredne situacije u Kraljevu, na osnovu zapisnika komisija za procenu štete, napraviti listu prioriteta za sanaciju individualnih objekata stradalih u zemljotresu.

„Tek na osnovu toga počeće podela građevinskog materijala koji u Kraljevo stiže svakodnevno“, rekao je gradonačelnik. „Građani mogu očekivati pomoć prvenstveno u građevinskom materijalu, i eventualno, ako bude mogućnosti, u novcu. Izrada projektne dokumentacije za kuće kojima je potrebna ozbiljnija sanacija, biće na teret građana, jer je to preobiman posao u koji ne možemo da se upustimo“, rekao je Simović.

Srbi iz SAD dali 10.000 dolara bolnici

Predstavnici organizacije Srba u SAD, Srpske narodne odbrane u subotu su u Kraljevu uručili 10.000 dolara Zdravstvenom centru „Studenica“ radi popravke zgrade bolnice oštećene u zemljotresu. Ček na 10.000 dolara direktoru Zdravstvenog centra u Studenici Draganu Arsiću uručio je član centralnog i uredničkog odbora Srpske narodne odbrane Dragan Ćirić. R. D.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari