Predsednik SAD Barak Obama izjavio je u ponedeljak da vlasti Mjanmara moraju da nastave sa političkim i ekonomskim promenama i da ih u tom smislu čeka težak i dug put. Tokom susreta sa Teinom Seinom u Beloj kući, prvim predsednikom Mjanmara koji je nakon 47 godina kročio u SAD, Obama je istakao da ceni njegove napore i liderstvo u vođenju države u novom pravcu.


Međutim, iako je pohvalio dosadašnje napore Teina Seina u smanjenju etničkih tenzija, kao i oslobađanje političkih zatvorenika, poput Aung San Su Ći, koja je provela 17 godina u kućnom pritvoru, Obama je izrazio zabrinutost zbog nasilja prema muslimanskoj zajednici.

„SAD će učiniti sve da vam pomogne na ovom ponekad teškom i dugačkom, ali na kraju krajeva pravom putu“, istakao je Obama. Koristeći prevodioca, Sein je rekao da je njegova vlada veoma zadovoljna zbog poboljšanja odnosa sa Amerikom, ukazujući da je demokratija u toj zemlji „stara“ samo dve godine. „Puno promena nas očekuje“, ukazao je Sein.

Američkim medijima je najinteresantnije bilo to što je Obama nekoliko puta umesto sa Burma tu zemlju oslovio sa Mjanmar, iako politika SAD nalaže drugačije. Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da naziv Burma ostaje zvaničan stav američke politike, ali da se zbog diplomatske učtivosti ponekad koristi i Mjanmar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari