U ovom trenutku na jugu Srbije nema više pripadnika vojske nego u drugim delovima Srbije. Ovde ne vlada redovno stanje, ali borbena gotovost 4. brigade Kopnene vojske koja brine o administrativnoj liniji s Kosovom nije podignuta na viši nivo. Postoje male grupe s jedne i sa druge strane koje predstavljaju loš marketing u ovom trenutku, ali prema našim procenama one nemaju kapacitete da izazovu nasilje.

U ovom trenutku na jugu Srbije nema više pripadnika vojske nego u drugim delovima Srbije. Ovde ne vlada redovno stanje, ali borbena gotovost 4. brigade Kopnene vojske koja brine o administrativnoj liniji s Kosovom nije podignuta na viši nivo. Postoje male grupe s jedne i sa druge strane koje predstavljaju loš marketing u ovom trenutku, ali prema našim procenama one nemaju kapacitete da izazovu nasilje. U tom slučaju vojska je spremna da spreči bilo kakve incidente – rekao je prilikom obilaska Vojne baze „Pečeno brdo“ ministar odbrane Dragan Šutanovac.
Ministar Šutanovac je ocenio da je saradnja s predstavnicima Kfora dobra i da postoji stalna razmena informacija i precizirao da je Kfor „stožer bezbednosti na Kosovu i prema našim informacijama multinacionalne snage su spremne da preduprede bilo kakvo nasilje do kojeg bi moglo da dođe“.
– Svaka neodmerena izjava, ma sa koje strane dolazila, u situaciji finalizacije statusa Kosova može da šteti i to s naše strane neće dolaziti – rekao je Šutanovac. Komandant 4. brigade Kopnene vojske pukovnik Milosav Simović upoznao je ministra odbrane sa bezbednosnom situacijom i naglasio da u „poslednje tri i po godine nije bilo terorističkih napada na pripadnike vojske u ovom regionu“, kao i da je „postignut korektan nivo saradnje s pripadnicima albanske nacionalne zajednice“.
U pratnji načelnika Generalštaba VS general-pukovnika Zdravka Ponoša i komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Mladena Ćirkovića Šutanovac je obišao gradilište Vojne baze „Cepotina“ kod Bujanovca. U ovaj objekat koji je trebalo da bude namenjen za smeštaj Vojske, ali i pripadnika policije, do sada je uloženo oko 400 miliona dinara. Objekat se prostire na 35 hektara i imaće 17.000 kvadratnih metara stambene površine, gde će biti smešteno oko 1.200 pripadnika Vojske. Za završetak radova neophodno je uložiti još oko 800 miliona dinara.
– Po svoj prilici ovo će biti objekat u kojem će biti smešteni samo pripadnici Vojske, a Ministarstvo na čijem sam čelu će se potruditi da u decembru naredne godine uselimo vojnike koji sada nemaju adekvatne uslove smeštaja – rekao je Šutanovac i precizirao da je „MUP Srbije odustao od suinvestiranja u ovom projektu od strateškog vojnog i bezbednosnog značaja za region i Srbiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari