Novi upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Nišu Aleksandar Grbović, koji je stigao prošle sedmice, upoznao se sa situacijom u ovoj ustanovi, a zaposlenima obećao da će insistirati na korektnosti i zakonitosti u radu.


Prema izvorima Danasa, on se susreo i sa službenicom Valentinom Krstić koja je od Agencije za borbu protiv korupcije dobila status zaštićenog uzbunjivača nakon što je prijavila niz nezakonitosti u poslovanju te ustanove u koje je navodno bio umešan deo prethodne zatvorske uprave. Krstićeva je početkom ovog meseca bila suspendovana, a potom je suspenzija hitno poništena, nakon što je ministar pravde Nikola Selaković to zahtevao od zamenika upravnika KPZ-a Gordana Božića. Protiv nje, međutim, još nije obustavljen disciplinski postupak zbog navodne teže povrede radne discipline.

Grbović je, inače, potpukovnik Vojske Srbije, a sa njim je stigao i njegov zamenik Željko Gradiška, za koga u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija navode da je državni službenik sa velikim iskustvom na poslovima načelnika, zamenika kao i upravnika u okviru sistema izvršenja krivičnih sankcija. Istovremeno, Božić je napustio KPZ jer mu „nije produžen ugovor o radu“.

– Krstićeva nije „smenila“ upravnika zatvora, kako spekulišu pojedini mediji, već zameniku upravnika nije produžen ugovor, koji je u međuvremenu istekao – naveli su u Upravi. O „propustima u poslovanju niškog KPZ, kao i premeštajima, otkazima, pritiscima i pretnjama kojima su Krstićeva i grupa njenih kolega bili izloženi naš list je prvi izveštavao u seriji tekstova u avgustu prošle godine. Krstićeva i kolege tada su Agenciji za borbu protiv korupcije dostavile informacije i dokaze o „višemilionskim mahinacijama prilikom nabavke opreme, materijala, goriva, ogreva i stočne hrane, kao i sumnjivom plaćanju rada osuđenika i lažiranju i nestanku dokumentacije.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija tada nam je, međutim, rečeno da su otkazi i premeštaji ove grupe zaposlenih zakoniti i da ne predstavljaju odmazdu, a da se kroz unutrašnje nadzore „preduzimaju sve mere“ za sprečavanje korupcije u niškom, kao i drugim zatvorima. „Uprava na čelu sa direktorom (Milanom Obradovićem) bez rezerve stoji iza v.d. upravnika KPZ Gordana Božića“, rekli su tada za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari