U Nišu je prošlog vikenda održana konferencija „Liberalizam bez granica“, na kojoj su o saradnji na korist građana razgovarali predstavnici liberalnih partija iz ovog grada, Sofije i Skoplja. Skup „prirodnih saveznika“, koje povezuje ne samo politička opcija već i region kojem pripadaju, organizovao je niški Gradski odbor LDP u saradnji sa nemačkom liberalnom fondacijom Fridrih Nauman (FNF).


– I ovom konferencijom želimo da produbimo regionalnu i prekograničnu saradnju u trouglu Niš – Sofija – Skoplje i time damo doprinos saradnji lokalnih samouprava u jugoistočnoj Evropi. Razmišlja se o uključivanju i drugih gradova iz podregiona u ovu saradnju. Ubuduće ćemo inicirati, podsticati i podsećati vlasti u našim gradovima da je neophodno da postojeći evroregion Evrobalkan, na relaciji Niš – Sofija – Skoplje, zaživi kroz konkretnu saradnju i zajedničke projekte, koji bi se finansirali pored ostalog i preko IPA fondova EU. Vlast u Nišu bila je dužna da oživi Evrobalkan, ali se to nije dogodilo, već od 2004. on uglavnom ne funkcioniše i postoji samo na papiru. Ali, ako ne može vlast, potrudiće se opozicija – rekao je Predrag Jelenković, šef odborničke grupe LDP u Skupštini grada i menadžer Gradskog odbora LDP u Nišu.

On je dodao da će „teme koje će konkretno kandidovati“ liberalne partije iz Sofije, Skoplja i Niša biti utvrđene nakon predstojećih susreta u Sofiji i Skoplju. Podsetio je da su niški liberali uspostavili saradnju sa kolegama iz Skoplja krajem 2010. godine, a sa liberalima iz Sofije početkom ove godine. Već je razgovarano o različitim iskustvima na lokalnom nivou u vreme globalne ekonomske krize, a liberali iz Sofije preneli su rezultate reformi – od komunalnih do poreskih, nakon pristupanja Bugarske EU. Mladi liberali posebno su ukazali na problem nezaposlenosti, kao i svoje viđenje za rešavanje tog problema. U skladu sa svojom političkom orijentacijom, svi su se založili za „pomirenje, uspostavljanje saradnje i evropeizaciju regiona“.

Aktuelni gradski čelnici Niša više puta su najavili zajedničke projekte kojima će preko evroregiona Evrobalkan konkurisati pred evropskim fondovima, kao i da će predstavnici Sofije (Bugarske) u Briselu biti podrška Nišu i Skoplju u pristupu fondovima EU. Konkretni rezultati – oživljavanje Evrobalkana kroz zajedničke projekte Niša, Sofije i Skoplja, do sada nisu zvanično saopšteni. Evrobalkan je, inače, formiran krajem 2001. godine, na inicijativu Saveta Evrope, kao najveći i jedan od prvih evroregiona u Srbiji. Okuplja 66 gradova i opština duž granice Srbije, Bugarske i Makedonije u kojima živi oko šest miliona ljudi.

Gosti

„Liberalizam bez granica“ u Nišu podržali su kao gosti i učesnici konferencije predsednik LDP-a i republički poslanik Čedomir Jovanović; potpredsednik NDSV-a i bivši zamenik ministra finansija Bugarske Ljubomir Dacov, funkcioner LDP Skoplje Goran Milevski i šef Biroa FNF-a za region centralne, istočne i jugoistočne Evrope Rene Klaf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari