Za sanaciju deponije u Zrenjaninu 36 miliona privatnom partneru 1privatna arhiva

Za sanaciju i zatvaranje postojeće gradske deponije, koja je, u stvari, nesanitarno odlagalište odnosno smetlište, gradska vlast u Zrenjaninu potražiće privatnog partnera.

Predlog odluke kojom će se saniranje i zatvaranje deponije poveriti privatnom partneru za samo nekoliko dana prešao je put od gradskog veća do gradske skupštine.

Bez velike rasprave, uz tek nekoliko primedbi opozicije, projekat vredan 36 miliona evra dobio je zeleno svetlo.

Prema obrazloženju koji je odbornicima dala pomoćnica gradonačelnika Stojanka Vučković,  reč je o projektu koji bi trebalo trajno da reši problem aktuelne deponije, budući da ona zagađuje podzemne i površinske vode, okolno poljoprivredno zemljište i emituje neprijatne mirise.

Zrenjanin kao krajnji cilj želi da postigne potpunu sanaciju i remedijaciju deponije-smetlišta i da plaća naknadu na godišnjem nivou, što smatra da će biti dovoljno da tržište potencijalnih privatnih partnera bude zainteresovano i motivisano da dâ ponudu za realizaciju predloženog JPP-a i da bude u mogućnosti da obezbedi celokupno finansiranje projekta.

S druge strane, grad Zrenjanin ne zna koju tehnologiju će uzeti u razmatranje različiti potencijalni privatni partneri i na koji će način sagledavati isplativost predloženog JPP u skladu sa sopstvenim pretpostavkama, ali je zato ključno da grad dobije očišćenu lokaciju, u skladu sa zakonom i novu sanitarnu kasetu, izgrađenu po najvišim ekološkim standardima, kao i opremu za tretman novog otpada i procednih otpadnih voda..

Imajući sve to u vidu, kako bi omogućio potencijalnim privatnim partnerima da ulože sredstva u izgradnju kasete i instaliranje opreme za sanaciju i rekultivaciju deponije i time ispune javnu funkciju projekta i zadovoljenje javnog interesa grada, grad Zrenjanin je spreman da radi postizanja dovoljnog nivoa isplativosti privatnog partnera, prihvati adekvatnu naknadu koju bi plaćao budućem privatnom partneru, u skladu sa ponudama datim u postupku odabira privatnog partnera, a ovde pretpostavljenu u Predlogu projekta JPP, bez koje predloženi projekat svakako ne bi bio izvodljiv niti isplativ.

Rok trajanja predloženog projekta je najviše 25 godina.

Zašto je izbor pao na privatnog partnera? Grad, jednostavno, ne može da finansira radove na sanaciji jer ukoliko bi to radio preko javnog tendera, morao bi da plati odmah. a te pare ne postoje.

Drugo, grad ne može da preuzme rizik oko rokova, finansija a to bi u slučaju partnerstva preuzeo privatnik, stoji u obrazloženju odluke.

Ovo su sve obrazloženja kojima je odbornicima predočeno zašto treba da glasaju za odluku. Javnost o novom javnom-privatnom parternstvu nije nije ni obaveštena, niti zna šta za nju to znači.

Koliko će grad tačno da košta ovo partnerstvo iz odluke se ne vidi, primetili su odbornici opozcije.

– Privatni partner sigurno želi da iz ovog posla ostvari profit a šta dobijaju građani i koliko će za njih usluge poskupeti, upitala je odbornica DSS Mirjana Grujić koja je zamerila na olakom prihvatanju odluke.

Još nema reakcije stručne javnosti ni građanskih inicijativa na ovu odluku.

Nije sporno da postojeća deponija, odnosno odlagalište staro već skoro pola veka, ne zadovoljava nijedan od propisanih standarda.  Dosada je bilo nekoliko ideja kako da se problem odlaganja smeća reši.

Prema važećem planu o upravljanju otpadom, na državnom nivou, Zrenjanin se nalazi među većom grupom gradova koji bi deponije ili centre za upravljanje otpadom, po priznatim standardima trebalo da dobiju do 2030. godine.

U planu stoji da Vršac, Zrenjanin i Smederevo neće imati sopstvene sanitarne deponije u okviru Regionalnih centara za upravljanje otpadom.

To bi značilo, da Zrenjanin neće imati svoju sanitarnu deponiju, odnosno da se ona, kao posebna jedinica, neće posebno formirati nakon sanacije postojeće, nego će se problem odlaganja svih vrsta otpada rešavati u okviru Regionalnog centra.

Za obezbeđivanje ispravne vode za piće i prečišćavanje otpadne vode Zrenjanin je već dobio privatne partnere, kroz slične ugovore o javno-privatnom partnerstvu. U pitanju je kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tender za deponiju biće međunarodni a odakle će biti kompanija, to ostaje da se vidi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari