Za sedam meseci Kosovo napustilo 400 medicinskih sestara 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Na Kosovu je više od 400 medicinskih sestara ove godine otišlo na rad u inostranstvo zbog niskih plata i loših uslova rada, a njihov broj se stalno povećava, objavio je portal Kossev pozivajući se na pisanje prištinske Kohe.

Komora medicinskih sestara Kosova saopštila je da je tokom sedam meseci ove godine udvostručen broj medicinskih sestara koje su otišle u evropske zemlje.

Od januara je otišlo više od 400 medicinskih sestara i broj onih koje odlaze se stalno povećava, upozorava Komora.

To pitanje treba da bude prioritet nadležnih institucija zbog rizika koji može da izazove po zdravlje.

Za četiri do godina neće biti medicinskih sestara, procenjuje predsednik Komore medicinskih sestara Kosova Naser Rustemaj.

Mnogo se povećao broj, ističe, čak mogu da kažem da je ove godine povećan za 100 odsto, ovo je minimalna cifra, ali medicinske sestre odlaze svaki dan.

Niska plata i loši uslovi među razlozima za odlazak sa Kosova, ocenio je Rustemaj i rekao da zdravstveno osoblje, a pogotovo medicinske sestre, nedostaju Urgentnoj ambulanti UKCK, gde se u jednoj smeni obrađuje više od 300 slučajeva..

Najviše zabrinjava to što su medicinske sestre sa 20 godina staža danas prinuđene da napuštaju posao zbog dostojanstvenije plate, zbog loših uslova rada, zbog noćnih dežurstava.

Fali i zdravstvenog osoblja, uglavnom medicinskih sestara, u Urgentnoj ambulanti Univerzitetskog Kliničkog centra Kosova (UKCK), gde se u jednoj smeni obrađuje više od 300 slučajeva.

Direktor ove klinike Naser Sila navodi da su u poslednje dve godine izgubili šest medicinskih sestara, a od 33 specijalista urgentne medicine 14 je napustilo Kosovo.

Rukovodstvo UKCK će, po okončanju analize broja medicinskih sestara i njihovog rasporeda, napraviti kadrovsku reorganizaciju po klinikama i u okviru bužetskih mogućnosti razmotriti raspisivanje konkursa za popunu upražnjenih radnih mesta.

Ministarstvo zdravlja Kosova nije odgovorilo da li ima rešenje za alarm da može doći do prekida usluga zbog nedostatka osoblja, navodi Koha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari