Na dimnjaku termoelektrane „Kostolac A-1“, posle 48 godina eksploatacije, izvode se značajni, obimni i složeni gradjevinski radovi. Reč je poslovima na jednom od najstarijih dimnjaka u zemlji , koji će izgrađen 1967 godine. Visok je 105 metara sa širinom u osnovi od 10 a na vrhu od pet metara. Zidan je od radijalne opeke.


Analizom stanja, na njemu su utvrđena ozbiljna oštećenja. Po nalazu stručnjaka sa Gradjevinskog fakulteta iz Beograda, utvrđeno je da je došlo do propadanja stabla dimnjaka što se posebno manifestuje od šezdesetog metra pa naviše. Voda, naslage pepela ali i hemijske reakcije uticale su na degradaciju opeke od koje je zidan. To je posebno bilo uočljivo na delu dimnjaka bez hilzne. Oštećenja su bila takvog karaktera da su ugrožavala njegovu stabilnost i funkcionalnost.

Projekat sanacije, kojim je tretirano i pitanje njegove sejzmike, uradili su stručnjaci Građevinskog fakulteta iz Beograda. Da bi se dimnjak učvrstio i ojačao uz njegove obode postavljeno je osam armirano betonskih stubova dimenzija 60 x40 centrimetra i to od tla do vrha .Na svakih osam metara stubovi su prstenasto povezani. Sa spoljašnje strane dimnjaka od šezdesetog metara, zida se je i još jedan sloj fasadne cigle..Radovi na sanaciji povereni su konzorcijumu koga sačinjavaju : „Jastrebac dimnjaci“ iz Smedereva, „Izoprogres“ iz Beograda i podizvođač radova „Sredor „ iz Vlasotinaca.

Inače, radovi na sanaćiji dimnjaka u mnogome podsećaju na vreme kada su ga zidali Crnotravci a danas obnavljaju njhivove komšije Vlasotinčani. Mnogo toga radi se na mišiće i ručno. Beton, cigla voda za negu betona i drugi građevinski materijal dopremaju se na visinu od 100 metara podizačem tereta koji je montiran na spoljašnjoj strani dimnjaka. Petnaest radnika ga preuzima i ugradjuje. Na zemlju ne silaze bez preke potrebe. Voda i hrana dopremaju se takođe montiranim podizačem tereta. Tokom vrelih dana radnici su kako saznajemo uvek bili u hladu jer su pratili kretanje sunca. Dok je sunce na istoku oni rade na zapadnoj strani dimnjaka i kako se ono pomera pomeraju se i ljudi, tako da su uvek bili u hladu. Oko dimnjaka montirano je oko 5.000 metara kvadratnih skele. U betonske stubove ugrađeno je oko 200 metara kubnih betona a od pedesetog metra pa do vrha biće ugrađeno i 40.000 komada fasadne cigle.

Radovi dobro napreduju uprkos teškim uslovima za rad koji su pratili građevinare. Očekivanja su da će svi radovi na ovom objketu biti završeni do kraja ovogodišnje građevinske sezone. Tada će dimnjak jedinice biti ne samo siguran i fukcionalan već će dobiti i novu estetsku dimenziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari