Opština Golubac, Javno vodoprivredno preduzeće Srbijavode i privredno društvo Hidroelektrane Đerdap potpisali su sporazum o realizaciji projekta na izgradnji odbrambene linije za zaštitu Golupca od velikih voda reke Dunav i pritoka u dužini od 1.500 metara.


– Kada smo pre četiri godine imali situaciju sa velikim poplavama već tada je pokrenuta inicijativa da se krene sa rekonstrukcijom keja koji ovako izgrađen nije u mogućnosti da obavi svoje zadatke u oblasti zaštite Golupca od poplava. Ovaj sporazum je samo rezultat rada ovih proteklih godina na realizaciji novog projekta izgradnje obaloutvrde po najnovijim standardima zaštite od poplava Dunava. Vrednost ove investicije je oko 400 miliona dinara, a ova sredstva obezbeđena su iz fondova EU, opštine Golubac, HE Đerdap i Srbijavode, odnosno Ministartstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije. Kada se urade sve tehničke pripreme, početak radova na rekonstrukciji keja očekuje se tokom ove godine – naglasio je predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić.

Po ovom sporazumu Privredno društvo Hidroelektrane Đerdap iz Kladova izgradiće sistem zaštite Golupca od uticaja uspora akumulacije sa kotom 69,50, kod ušća Nere i visokih prirodnih dotoka reke Dunav koji obuhvata zaštitnu obaloutvrdu sa uređenim bujičnim pritokama kao i drenažni sistem za zaštitu od visokih podzemnih voda i sprovodi odbranu od poplava. Javno vodoprivredno preduzeće Srbijavode iz Beograda finansiraće izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju obaloutvrde u Golupcu, dok će opština Golubac uraditi urbanističko plansku i tehničku dokumentaciju za potrebe zaštite naselja od velikih voda reke Dunav i bujičnih poplava.

– To će gradu Golupcu omogućiti jednu bezbednost u odbrani od poplava, kako se ne bi ponovila 2006. godina, a pored toga to će predstavljati i jedan ukras grada jeć će raspolagati razne sadržaje koji su ugrađeni u ovaj porjekat. Uradiće se pristani za manje brodove kao i drugi sadržaji vezani za reku Dunav i razvoj turizma u Golupcu i Donjem Podunavlju. Na potezu su sve naše službe da u toku ovih zimskih meseci urade tehničku dokumentaciju kako bi se već početkom proleća krenulo sa raspisivanjem tendera i radovima na rekonstrukciji obaloutvrde – dodao je Zoran Pajkić.

– Opština Golubac od Ministarstva za prostorno planiranje Republike Srbije dobila je sredstva u iznosu od 2,3 miliona dinara za konačan završetak izrade prostornog plana čije se usvajanje očekuje u martu naredne godine. Time će se stvoriti uslove za definisanje prostora za Industrijsku zonu a istovremeno i za ulaganje u oblasti turizma i izgradnji vetro-parkova od strane domaćih i stranih investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari