– Američki ambasador u Crnoj Gori Roderik Mur najavio je da će američka Vlada u narednom periodu pomoći sjever Crne Gore sa 13 do 15 miliona američkih dolara. Ova pomoć će, prema riječima Roderika Mura, biti realizovana preko novog programa koji SAD planira da pokrene za sjever Crne Gore.


Inače, američki ambasador i gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević su u ponedjeljak otvorili Kancelariju turističke organizacije i Kancelariju za mlade preduzetnike u Bijelom Polju, čije otvaranje je finansirano u okviru STARS programa preko USAID-a, u saradnji Opštinom Bijelo Polje. „Ovdje sam da afirmišem i podvučem svoju ličnu, ali i posvećenost naše ambasade i Vlade razvoju ovog kraja. Ispunjeno je obećanje da će se više pomagati sjeveru Crne Gore. Danas SAD troše daleko više svojih sredstava pomoći ovdje na sjeveru nego u bilo kojem drugom kraju Crne Gore. Plodovi naše saradnje su se ogledali kroz STARS program u dodjeli malih grantova u oblasti turizma, gdje je 33 preduzeća dobili opremu za poboljšanje usluga. Biće pokrenut i novi portal koji će biti posvećen sjeveru Crne Gore, prvi ove vrste koji će biti fokusiran za pružaoce usluga i obuhvata 103 firme iz oblasti turizma“, kazao je Mur, naglašavajući da je Bijelo Polje uz pomoć američkog naroda postao jedan od prvih gradova koji nudi besplatan bežični internet svojim građanima i turistima.

Predstavnici organizacije STARS Poli Grant i Patrik Papanija su ovom prilikom istakli da će ove nedjelje otvoriti kafe-centar u Pljevljima koji će koristiti studenti studija menadžmenta, dok će u Beranama otvoriti centar za mala i srednja preduzeća koji će pomoći preduzetnicima da razviju svoje biznis marketinge. „Ovam zatvaramo naš program i od jeseni kreću dva nova projekta“, kazao je Pananija. Gradonačenik Tarzan Milošević je naglasio da je otvaranje dvije kancelarije jedan u nizu projekata koji je Opština Bijelo Polje realizovala sa američkom Vladom i ambasadom u Podgorici.

– Zahvalan sam im na kompletnoj podršci koju smo imali u prethodnom periodu. Sa USAID smo realizovali više od četiri miliona evra investicija, što je značajno izmijenilo lik našeg grada i povećalo kvalitet življenja. Učestvovali smo zajedno u izgradnji rasvjete, trotoara, vodovoda, poboljšanja života učenika. Saradnja sa ambasadom SAD u narednom periodu biće još intenzivnija, a to će, nadam se, doprinijeti da ljudi sa sjevera ne idu iz ovog kraja, kazao je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari