Američki ambasador Roderik Mur najavio je pomoć američke Vlade sjeveru Crne Gore, kako bi se ublažile drastične razlike između u odnosu na jug, od 10 do 15 miliona evra. Prema izjavama Roderika Mura, koje je dao medijima u Crnoj Gori, već sljedećeg mjeseca će biti poznati detalji ovog projekta, najvećeg koji američki narod i Vlada trenutno sprovode u Crnoj Gori.

Mur kaže da tim koji priprema projekte još analizira i priprema predloge na koji način investirati novac, kako bi se postigli najbolji efekti, a ideja je da se maksimalno podrži i stimuliše privatni sektor na sjeveru.

– Insistirao sam da glavna kancelarija našeg novog projekat bude na sjeveru Crne Gore, u Kolašinu, i do decembra ćemo konkretno sprovesti projekat. Imamo mnogo ideja, a pošto ćemo investirati najmanje 10 do 15 miliona evra, želimo da budemo sigurni da taj novac neće biti uzalud potrošen. Ideja je da se pomogne konkretnim projektima i privatnim preduzetnicima, kaže Mur, naglašavajući da se razmatra mogućnost saradnje sa opštinama i Vladom Crne Gore i u tom smislu će razgovarati sa gradonačelnicima i predstavnicima Vlade.

– Pokušaćemo da uključimo i američki privatni sektor koji može dati svoj doprinos. Ja sam se tokom putovanja po Crnoj Gori uvjerio da postoji veliki jaz između sjevera i juga. Na sjeveru živi 31 odsto populacije, ali je tamo realizovano samo sedam odsto stranih investicija, ostvaruje se 17 odsto društvenog bruto proizvoda, budžet 11 sjevernih opština zajedno manji je od budžeta Budve, uprkos činjenici da deset puta više stanovnika živi u tih 11 opština nego u Budvi i logičan je pokušaj da se pomogne u prevazilaženju tako velikih nesklada u razvoju sjevera i juga, a od razvoja sjevera imaće koristi i južni i centralni dio Crne Gore, rekao je Mur.

Američki ambasador je prije nekoliko dana posjetio sjever Crne Gore, odnosno osnovnu školu u Petnjici kod Berana i osnovnu školu u Ravnoj Rijeci kod Bijelog Polja, u kojima je američka firma „Do Daddy“ i njihov partner u Crnoj Gori „Do men“ opremila po jednu računarsku učionicu. Tom prilikom se ambasadom Mur susreo i sa gradonačelnikom Bijelog Polja, Tarzanom Miloševićem, sa kojim je razgovarao o projektima u Bijelom Polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari