U Kragujevcu će deset izbegličkih porodica početkom narednog meseca dobiti grantove u vrednosti od po 150.000 dinara za pokretanje sopstvenog biznisa.

Član kragujevačkog Gradskog veća za socijalnu politiku Slavica Saveljić kaže da su se na konkurs za dobijanje grantova, koje obezbeđuje Komesarijat za izbeglice Republike Srbije, u centru Šumadije javile 72 porodice sa izbegličkim statusom, da su 24 ispunjavale sve konkursne uslove, ali da je nadležna komisija, s obzirom na obim odobrenih sredstava, morala da se opredeli za deset familija koje će dobiti bespovratnu pomoć za pokretanje sopstvenog posla.

Ovde je u toku i akcija otkupa napuštenih seoskih domaćinstava za izbegličke porodice koje i dalje nemaju svoj krov nad glavom, te još uvek žive u kolektivnim centrima, ili u iznajmljenim stambenim objektima. Fond ove akcije iznosi 3,5 miliona dinara, i tim novcem, prema proceni nadležnih u kragujevačkoj gradskoj upravi, u Šumadiji može da se kupi pet seoskih domaćinstava. Do sada su se za rešavanje stambeno- egzistencijalnih problema na ovaj način javile svega tri porodice sa izbegličkim statusom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari