Na 15. kongresu Komunističke partije Rusije za predsednika Centralnog komiteta ponovo je izabran Genadij Zjuganov. Iako je jesenas grupa komunista, na čelu sa bivšim članom Politbiroa Jegorom Ligačevim, počela da lobira protiv Zjuganova, tvrdeći da krši statut, da iz partije isključuje one koji se ne slažu s njim, kao i da ne radi ništa na tome da ujedini rusku levicu, stari-novi lider KP i ovog puta je izabran velikom većinom glasova.


Zjuganov, koji se 1966. pridružio komunistima, jedan je od najpoznatijih ruskih političara. Nakon sloma SSSR uspeo je da spoji ideje komunizma sa ruskim nacionalizmom, pa se njegova KPRF udružila sa brojnim nacionalističkim snagama, formirajući „nacionalno-patriotski savez“. Na izborima 1993. i 1995. KPRF osvojila je veliki broj mandata, te je Zjuganov ugrožavao i tadašnjeg predsednika Borisa Jeljcina. Na predsedničkim izborima 1996. zauzeo je drugo mesto, sa samo tri odsto glasova manje od njega, koji je osvojio 35 odsto glasova. Na predsedničkim izborima 2000. ponovo je bio drugi, ali ovog puta iza Putina, dok se 2004. nije kandidovao. Na Zjuganovljev 65. rođendan 2009. premijer Putin mu je poklonio kopiju prvog sovjetskog Komunističkog manifesta. Interesantno je da je 21. decembra 2010, na Staljinov rođendan, u otvorenom pismu predsedniku Medvedevu, Zjuganov pozvao na staljinizaciju ruskog društva. Zjuganov je najzaslužnija ličnost za rehabilitaciju Staljina u Rusiji i svetu.

Ponovo je bio predsednički kandidat na izborima 2012. i još jednom osvojio drugo mesto sa 17 odsto glasova. Tokom kampanje obećavao je uvođenje besplatnog školovanja i studiranja, povećanja penzija i nacionalizaciju dela bankarskog i energetskog sektora. Kosovski Srbi ga pamte po izjavi 2011. da bi rukovodstvo Rusije trebalo da odobri državljanstvo srpskim građanima na Kosovu koji su to tražili. Izazvao je i diplomatski skandal izjavom na Tviteru da je ambasador SAD u Libiji Kristifer Stivens prošle godine ubijen kao „poslednji pas“, kao i da je „dobio ono što je posejao“. Zjuganov je boravio u Srbiji u više navrata, poslednji put povodom sahrane Slobodana Miloševića.

Rođen je 1944. u učiteljskoj porodici, u selu Mimrino, južno od Moskve. Završio je srednju školu u rodnom mestu, a potom i Fakultet za fiziku i matematiku Orlovskog univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari