Domaćinstvima u selu Krivelj kojima su 21. i 22. maja ove godine stradali poljoprivredni usevi i pčele od dima Topionice RTB Bor počela je isplata nastale štete. Šezdeset domaćinstava u ovom selu, koja su podnela zahtev za obeštećenje opštinskoj komisiji za procenu štete nastale radom topioničkih agregata, dobiće od Topionice jednokratno ukupno 400.454 dinara.


U skladu sa izveštajem komisije za procenu štete nastale u pčelinjacima i za procenu štete nastale na usevima, kriveljska domaćinstva dobiće od 1.000 do 44.000 dinara. Zbog štete na poljoprivrednim kulturama zahtev za odštetu podnelo je 56 domaćinstava, a prema proceni na ime štete biće ukupno isplaćeno 323.704 dinara. Zahtev za obeštećenje zbog stradalih pčela podnelo je pet domaćinstava i njima će ukupno biti isplaćeno 76.750 dinara. Inače, najveća pojedinačna isplaćena naknada za stradale useve iznosi 34.152 dinara, dok je 44.000 dinara najviša odšteta za stradale pčele.

Kako navodi Služba za odnose s javnošću borskog kombinata bakra, odgovorni u Topionici će, u skladu sa Akcionim planom o smanjenju emisije topioničkih gasova u atmosferu, kao i do sada, pratiti vremenske prilike i prilagođavati proces proizvodnje da ne dođe do prekomernog aerozagađenja. Time će nastojati da predupredi akcidentne situacije, poput one koja se desila poslednjeg vikenda u maju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari