Za tri godine, od kada je na snazi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, građani su podneli 140 žalbi, a poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izvršio je oko 300 nadzora pravnih lica koja prikupljaju i obrađuju takve podatke.

To je u Užicu tokom panel-diskusije o primeni tog zakona, sa posebnim osvrtom na njegovu primenu u medijima, saopštio Aleksandar Resanović, zamenik poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

– Utvrđeno je da je u većini slučajeva bilo nepravilnosti, a najčešća i najblaža mera koju je poverenik izrekao bila je upozorenje. Međutim, bilo je i mera o privremenoj zabrani, obustavi ili brisanju prikupljenih podataka o ličnostima – rekao je Resanović, dodavši da građani, radi ostvarenja svojih prava koje im garantuje taj zakon, mogu da se obrate povereniku ili ombudsmanu.

Na tom skupu, kome su prisustvovali predstavnici užičkih medija i nekoliko nevladinih organizacija, ocenjeno je da, iako je taj zakon usvojen u oktobru 2008. godine, njegova primena još nije zaživela. Cilj tog skupa, koji su organizovali Partneri za demokratske promene Srbija, u saradnji sa IREX, USAID i Fondom za otvoreno društvo Srbije, bio je da se medijima ukaže na potrebu primene i promocije tog zakona, ali i podizanje svesti o tome da se građanima obezbedi pravo na privatnost u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, koje je zagarantovano i Ustavom Srbije.

– Svoju funkciju mediji treba da realizuju tako što će, poznavajući odredbe ovog zakona, moći da prate rad drugih organa i da izveštavaju o njegovim eventualnim kršenjima. Mi kao pojedinci i građani ne znamo ko sve drži podatke o nama. Ovaj zakon građanima daje pravo da to saznaju i tako što će od pravnih subjekata tražiti da im saopšte koje sve informacije poseduju o njima, kako ih čuvaju, obrađuju, kome ih daju na upotrebu – rekao je Blažo Nedić, direktor Partnera za demokratske promene, dodavši da je tim zakonom prvenstveno zaštićen pojedinac, te da su svi rukovaoci podacima dužni da svoje baze podataka prijave u Centralni registar, koji vodi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

O sudskoj praksi u Srbiji u toj oblasti govorio je užički advokat Neđo Jovanović, a kako je rečeno u Užicu nema sporova po tužbama za nepoštovanje tog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari