Zahvaljujući činjenici da je tokom prošle godine na teritoriji Moravičkog okruga na osnovu naknada za bolovanja isplaćeno 153 miliona dinara, što je za 500 dinara po jednom korisniku više od republičkog proseka, čačanska filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje otpočela je pojačanu kontrolu korišćenja bolovanja.

Zahvaljujući činjenici da je tokom prošle godine na teritoriji Moravičkog okruga na osnovu naknada za bolovanja isplaćeno 153 miliona dinara, što je za 500 dinara po jednom korisniku više od republičkog proseka, čačanska filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje otpočela je pojačanu kontrolu korišćenja bolovanja. Krajem prošlog meseca, kako kaže Željko Jovanović, direktor filijale, akcija je započeta u Tehničko-remontnom zavodu, gde je tokom prošle godine na osnovu naknada za korišćenje bolovanja isplaćeno ukupno 15 miliona dinara.
– Posle izuzetno loših iskustava pokrenuta je šira akcija tokom koje ćemo obići preduzeća u kojima je registrovan veliki procenat korišćenja bolovanja. Akcija je započeta u Tehničko-remontnom zavodu u kome je održan sastanak sa rukovodstvom preduzeća i pet radnika koji su već duže vreme na bolovanju, među kojima je i jedan radnik koji sa posla na osnovu bolovanja odsustvuje već 11 godina, a za život je tokom tog perioda zarađivao na drugim mestima. Kuriozitet svakako predstavlja i činjenica da tog radnika ne poznaju rukovodioci i kolege koji su kasnije počeli da rade – kaže Jovančević.
Kada je reč o Tehničko-remontnom zavodu, posle ocene radne sposobnosti zaposlenih koji se nalaze na bolovanju većina je vraćena na posao. Tokom kontrole sprovedene u čačanskim firmama uočeni su česti primeri da se pojedini radnici vode na bolovanju u jednom preduzeću, a radno su angažovani u drugim preduzećima. U čačanskoj filijali Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje kažu da je generalna politika zavoda da oni koji su stvarno bolesni dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, a da se rigoroznim kontrolama spreče zloupotrebe prava na bolovanje. Kako najavljuju u RZZO, kontrole će sprovoditi radnici zavoda ali i Inspekcije rada, a njima će biti obuhvaćene i zdravstvene ustanove koje imaju ovlašćenje da izdaju bolovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari