Za učenje presudan nastavnik, a ne udžbenik

Ima li razlike u znanju ako se koristi originalna i odštampana udžbenička literatura

Ostavite komentar


  1. Jedini razlog zbog koga Zavod za udzbenike stalno nesto jadikuje su PARE! Nasi udzbenici su (cast retkim izuzecima) katastrofalni. Autori (ne zna se zasto su uglavnom fakultetski profesori) pisu knjige potpuno neprimerene uzrastu ucenika. Recenice su preduge, i zato tesko citljive. Danasnji klinci sa oskudnim recnikom polovinu reci ne razumeju. Iz nepoznatog razloga koriste se tudjice umesto srpskih sinonima. Udzbenici se stalno prestampavaju i pojavljuju kao „nova“ izdanja. Neki ne prate savremene tokove, posebno u informatici, gde udzbenik kasni nekoliko godina. Bilo bi toga jos. Nije ni cudo da pojedini nastavnici jos uvek diktiraju. To je jos jedna potvrda zalosne zaostalosti naseg obrazovnog sistema.

    1. U džbenici su potrebni,ali ne i dovoljni za učenje.Dobar

      nastavnik je i potreban ,a skoro i dovoljan za učenje.Sa udžbenicima koje pišu
      univerzitetski profesori učenici imaju mnogo poteškoća.Jezik i stil koji su učenicima
      nepristupačni.Napisano mora biti jasno i precizno.

  2. Bio sam u mnogo zemalja, svugde cene i poštuju svoj jezik i svoje. Samo ovde se svi utrkuju da im dete prvo engleski progovori. Pod 2,udžbenici moraju biti isti, a nek ih štampa ko hoće. Pod 3,nastavnik je taj koji prenosi znanje, a nažalost, u ministarstvu imamo 99 posto neznalica, počevši od ministra, i tako 30 godina unazad, a i sada.

  3. Udzbenici „Fondacije Alek Kavcic“ su posebno vazni i dobrodosli za sredine gde nema stampanih udzbenika, kao sto su susedne zemlje ali i ceo svet gde zive Srbi u rasejanju.

  4. Videli smo na televiziji kakvi su nastavnici.
    Ako su predavači na televiziji makar i osrednji, kuku majko za našu decu.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.