Konferencija državnih pravnih fakulteta zatražila je da se zakonom propišu posebni uslovi za rad fakulteta koji izvode studijske programe iz oblasti medicine, prava i pedagogije, saopšteno je posle sastanka koji je održan na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Time je potvrđeno pisanje Danasa da će se stroži uslovi tražiti i za privatne i za državne visokoškolske ustanove i da suština ove inicijative neće biti obezbeđivanje posla u državnoj službi samo za diplomce državnih fakulteta, kako su preneli neki mediji.


„Neophodno je postaviti više standarde i kriterijume za obrazovanje budućih nosilaca profesija koje neposredno utiču na život ljudi. Ti standardi i kriterijumi se moraju podjednako odnositi na državne i privatne visokoškolske ustanove, koje se bave obrazovanjem stručnjaka u ovim oblastima“, navedeno je u saopštenju Konferencije državnih pravnih fakulteta.

Konferencija smatra da je potrebno zakonom urediti ovu oblast, kao što je to slučaj u nekim drugim državama, da bi se obezbedilo da profesije od posebnog društvenog značaja, poput lekara, sudija, tužilaca, notara, advokata, profesora i nastavnika, obavljaju stručnjaci koji će dobiti adekvatno i ujednačeno visokoškolsko obrazovanje, bez obzira na vlasničku strukturu visokoškolskih institucija, zaključeno je na sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari