Proteklog vikenda je u Bijelom Polju održan 31. Sabor ljekara sjeverne Crne Gore i jugozapadne Srbije, posvećen zdravstvenoj zaštiti majke i djeteta, preventivnom programu zdravstvene zaštite i hroničnim i nezaraznim bolestima. Sabor je otvorio ministar zdravlja u Vladi Crne Gore Miodrag Radunović, koji je istakao da je ovo ljekarski skup sa najdužom tradicijom u okruženju, dugom 39. godina.

On je napomenuo da je na prvom Saboru 1971. godine bilo prezentovano 40 radova, a na ovogodišnjem više od 230, što ukazuje na renome skupa. Ministar Radunović je, takođe, govorio o strategiji razvoja zdravstva Crne Gore, koja ima za cilj očuvanje i unapređenje zdravlja cjelokupnog stanovništva, kroz kontinuirane aktivnosti i mjere usmjerene ka prevenciji i sprečavanju nastanka bolesti.

– Crna Gora je na putu ka dostizanju ostvarenja zacrtanih zdravstvenih ciljeva do 2015. godine. Kada je u pitanju smrtnost djece do pet godina i zdravlja majki, prateći indikatore u posljednjih pet godina, uočava se značajan progres. U strukturi ukupnog umiranja stanovništva Crne Gore i dalje najveći udio imaju hronična oboljenja i nezarazne bolesti, čiji procenat iznosi 75 odsto, što se objašnjava procesom starenja stanovništva, ali i karakteristikama društva u tranziciji. Reformom zdravstvenog sistema u Crnoj Gori akcenat stavljamo na prevenciji ranog otkrivanja bolesti, sa željom da svaki građanin ponese odgovornost za svoje zdravlje. Dominantni uzroci smrtnosti u Crnoj Gori, 54 odsto, su bolesti kardiovaskularnog sistema. Zbog toga su usvojene nacionalne strategija za kontrolu pušenja duvana, hroničnih nezaraznih bolesti i drugi dokumenti. U junu ove godine smo uradili Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke, čiji su ciljevi smanjenje smrtnosti žena od raka dojke za 15 odsto za period od pet godina od početka sprovođenja ovog programa, kazao je ministar Radunović.

Ljekare sa sjevera Crne Gore i iz jugozapadne Srbije pozdravio je i gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević, koji je ocijenio da je ovaj skup izuzetno značajan događaj, koji će pomoći unapređenju i razvoju zdravstva ne samo u Crnoj Gori i Srbiji već i šire.

– Siguran sam da je Sabor ljekara u Bijelom Polju dao mnoge odgovore na značajne teme iz svih medicinskih oblasti. Jer, današnji ljekar mora ne samo da vlada savremenom medicinskom misli, već mora svoje znanje i iskustvo svakodnevno da oplemenjuje i razvija kroz stalnu komunikaciju sa građanima, kazao je Milošević.

Ovaj skup su pozdravili i predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg Sabora Rasim Agić, predsjednik Društva ljekara Crne Gore Slobodan Tomić, predsjednik Ljekarske komore Crne Gore Đoko Jočić, profesor Medicinskog fakulteta u Tirani Elez Selimi, predsjednik prvog Organizacionog odbora Sabora 1971. Izudin Hadžagić i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Ivan Dimitrijević.

Organizatori Sabora su Dom zdravlja i Opšta bolnica Bijelo Polje, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore i Opštine Bijelo Polje. Generalni sponzor je Fond za zdravstveno osiguranje.

Nagrade Braliću i Asanović

Na ovogodišnjem Saboru nagradu za afirmaciju izvornih opredjeljenja dobio je primarijus dr Izet Bralić, dok je nagradu za poster prezentacije dobio dr Petar Asanović.

Dr Bralić je novčani dio nagrade poklonio nevladinim udruženjima koje rade sa djecom sa posebnim potrebama u Bijelom Polju i Rožajama.

– Nagradu posvećujem svojim učiteljima i doživljavam je kao podstrek za dalji napredak u radu i životu. Inače, snatram da je ovogodišnji skup prevazišao sve dosadašnje susrete sa 230 naučnih radova, što mu daje karakter kongresa, kazao je Bralić.

Rekonstrukcija Doma zdravlja

Ministar Radunović i gradonačelnik Milošević najvili su skori početak radova na rekonstrukciji Doma zdravlja, čija investicija iznosi dva milona i osam stotina hiljada evra. Ovaj projekat će biti rađen kroz aranžman Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno obrazovanje i Opštine Bijelo Polje.

– Projektom je predviđena dogradnja spratnosti, podrum, prizemlje i prvi sprat, čiji su sadržaji uklopljeni u sadržaje postojećeg objekta a čija će bruto površina iznositi 4.856,52 metara kvadratnih. U objektu su predviđeni sadržaji Centra za mentalno zdravlje, Služba izabranog doktora, Radiološka dijagnostika, Dnevni centar, Dječje odjeljenje, Labaratorija, Mikrobiološka služba, Ginekologija, Stomatologija, Savjetovalište za mlade, Epidemiologija, prostorije Uprave, parking garaža i ostale servisne prostorije, saopšteno je na sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari