Predstavljajući Prostorno urbanistički plan Bijelog Polja, sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i održivi razvoj opštine Bijelo Polje Milanko Minić, kazao je da je posao za izradu tog dokumenta povjeren Planet klasteru iz Španije i Montenegro projektu iz Podgorice.


– Prostorno urbanistički plana se radi za period do 2020, sa smjernicama za postplanski period do 2025. godine. Površina plana iznosi oko 924 kilometra kvadratna, kazao je Minić. Predstavnica obrađivača plana Jadranka Popović rekla je da su ciljevi za prostorni razvoj Bijelog Polja uslovi za stvaranje pretpostavki za osmišljen razvoj i organizaciju uređenja prostora opštine u skladu sa deklarisanim razvojnim opredeljenjima na državnom nivou i principima održivog razvoja.

– To znači unapređenje kvaliteta življenja, ostanak i povratak stanovništva, zadovoljenje njihovih potreba u prostoru u kojem žive, obezbjeđenje javnih službi, komunalne infrastrukture, uslužnih aktivnosti, stranje uslova za zapošljavanje, program rada u turizmu, poljoprivredi, malim i srednjim preduzećima i sve to mora biti kompatibilno sa funkcijama zaštite prirodnih vrijednosti kojima Opština Bijelo Polje obiluje. Osnovni cilj je racionalno korištenje prostora, radi povećanja funkcionalne i razvojne efikasnosti, istakla je Popović.

Osim Prostorno urbanističkog plana, Minić je predstavio i Nacrt Programa uređenja prostora za 2014. godinu, za čiju realizaciju je potrebno 25.930.382,00 eura.

– Ova sredstva biće obezbijeđena iz Kapitalnog budžeta opštine, Direkcije za saobraćaj Crne Gore, Direkcije javnih radove Crne Gore, Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju, Ministarstva zdravlja, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Elektroprivrede Crne Gore, IPA fondova, Donacija međunarodnih organizacija i vlada stranih država, FSCG i privatnih investitora, kazao je Minić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari