Završetak radova na uređenju dvorišnog kompleksa Arhivskog depoa kod Stare kasarne (paviljoni 3 i 4), i porte crkve Svete Petke kao i asfaltiranje ulice Milivoja Živanovića, bio je povod da ove lokacije posete: Žarko Pivac narodni poslanik, Miodrag Milosavljević gradonačelnik Požarevca i Miomir Ilić predsenik Skupštine grada sa saradnicima.


S obzirom na to da se u depou Istorijskog arhiva nalazi arhivska građa iz svih opština Braničevskog okruga, bilo je realno da lokalna samouprava Požarevca u proteklom periodu pokaže veliko interesovanje za pomoć ovoj ustanovi u realizaciji što povoljnijih uslova za rad, među kojim je uređenje dvorišnog kompleksa Arhivskog depoa.

Gradonačelnik Milosavljević, pohvalio je saradnju između grada Požarevca, Garnizona i Ministarstva odbrane i izrazio očekivanje da će se ulaganje u Arhivski depo nastaviti i u narednoj budžetskoj godini. Naredni zadatak grada Požarevca, kao osnivača Istorijskog arhiva je izgradnja pešačke staze. Za uređenje dvorišnog kompleksa depoa, po rečima direktorke požarevačkog Istorijskog arhiva magistra Jasmine Nikolić, budžetski Fond za zaštitu životne sredine izdvojio je 1.640.000 dinara. – Prva faza radova na uređenje dvorišta podrazumevala je uklanjanje postojeće ograde između Vojske i Istorijskog arhiva, a druga, početak radova na uređenju dvorišnog kompleksa. Radove je izvodilo Privredno društvo „Rekultivacija i ozelenjavanje“ iz Kostolca. Realizaciju ovog projekta podržalo je i Ministarstvo odbrane koje je za podizanje nove ograde izdvojilo 2.000.000 dinara. Želja nam je da naredne godine između kasarne Vojske i Istorijskog arhiva podignemo zaštitni zeleni zid – istakla je mr Nikolić.

Nakon obilaska kompleksa Arhivskog depoa, predstavnici lokalne samouprave obišli su i crkvu Sveta Petka u Busiji. Na ovoj lokaciji uređivane su porta i zelene površine. Ovu investiciju sa 2.991.920,00 dinara finansirao je budžetski Fond za zaštitu životne sredine grada Požarevca dok je radove izvodilo PD „RIO“ iz Kostolca.

Za nešto više od godinu dana, prema navodima predsednika Komisije za izradu i praćenje realizacije Programa korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine grada Požarevca Žarka Pivca, u oblasti uređenja prostora i zelenih površina finansirano je ukupno 19 projekta. Vrednost ovih radova iznosila je oko 25.000.000 dinara. – Do sada je realizovano 16 projekata, uskoro nas očekuje završetak ostala dva i jedan naredne godine. Do sada je dosta urađeno. Na primer, uređena su dvorišta u pet osnovnih škola, zatim, vredno se radilo na uređenju kompleksa Požarevačkog mira, sređen je drugi deo parka kneginje Ljubice, dvorište Bolnice… Za nekoliko dana, očekuje se završetak radova na prostoru oko spomenika u Mesnoj zajednici Burjan, a izvođač je, takođe, PD „RIO“. Isto tako, za nekoliko dana, realizovaće se i projekat u MZ Braća Vujović, dok naredne godine očekujemo završetak investicije u Mesnoj zajednici „Drmno“ vredne 4.211.138 dinara – rekao je Pivac, istakavši da, pored finansiranja ovih projekata, budžetski Fond značajna sredstva ulaže i u radovno održavanje zelenila u Gradu Požarevcu i Gradskoj opštini Kostolac.

Uz blagoslov episkopa braničevskog, dr. Ignatija, pre desetak godina započeta je izgradnja crkve Sveta Petka. Otac Zoran, zahvalio je Gradskoj upravi Požarevca koja je pomogla da se radovi na izgradnji crkve privedu kraju. – U planu nam je da naredne godine, uz pomoć lokalne samouprave, ogradimo portu, uredimo dečije igralište…

Moram da napomenem da su nam, osim lokalne samouprave, pomogli i brojni donatori, rekao je otac Zoran.

Stanovnici Mesne zajednice „Gornja mala“, odnedavno se slobodno kreću ulicom Milivoja Živanovića, bez bojazni da će im točak automobila upasti u neku rupu. Direktor Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju Miodrag Stojković, istakao je da vrednost radova na asfaltiranju ulice u dužini od 300 metara, iznosi 2.917.000 dinara. S obzirom na to da je za ovu investiciju Grad opredelio sredstva u visini od 3.300.000 dinara, ušteđeno je više od 300.000 dinara.

Predsednik Mesne zajednice „Gornja mala“, Miodrag Radisavljević, izrazio je zadovoljstvo što je investicija završena u predviđenom roku i pohvalio saradnju lokalne samouprave sa ovom MZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari