Za Vučića poruka i fotografija patrijarha Pavla

Monaški poklon predsedniku Srbije na 76. godišnjici akcije Halijard u Pranjanima

Ostavite komentar


      1. Moram samo da primetim da među zvanicama nije bio Vuk Drašković kao najzaslužniji sto je istina o operaciji Halijard bila sačuvana i sto su mnogi od nas prvi put, zahvaljujući upravo njemu, i čuli za akciju. Na obeležavanju događaja bili su neki drugi ljudi.

  1. Koji su ovo poltroni, za mesec dana memorijalni centar. U znak zahvalnosti sto su nas bombardovali kao navodni saveznici 1944 i 45 godine i naneli vecu stetu nego Nemci , i zaslugu za bombardovanje 1999 god. E moja Srbijo.

    1. Saveznici su nas bombardovali za uskrs, a mi smo ih spasavali u septembru 1944. godine, i nije tačno da su saveznička bombardovanja nanela veće štete, nego Nemačko od 6.aprila 1941.godine.

  2. Treba da se podsetimo običnih Srba, koji su učinili nemoguće te 1944. godine. Oni su rizikovali sve da bi se 500 američkih pilota vratilo svojim kućama. Vaši preci su rizikovali svoje kuće i porodice da bi spasili Amerikance… iako im je pretila stravična odmazda

  3. ….čisto da se ne zaboravi, ti amerikanci, koji su oboreni, su za tih par dana više bombardovali i uništili Srbiju nego fašisti od početka ’41.

  4. Patrijarh Pavle se sad okreće u grobu. Samo da podsetim, pok. Patrijarh je bio uz svoj narod veselih devedesetih, kad su bile demonstracije protiv “voljenog i nikad prežaljenog slobice“ čiji su unapređeni šešeljoidi vatreni nastavljači. Neverovatna zloupotreba! SPC je samo stalo do para i AV to dobro zna kad ih zasipa našim parama…

  5. Šta vredi Draži što je spasao 500 američkih pilota kada je saradjivao sa fašistima. A ovom „našem“ nazovi predsedniku poručujem da se Srbi ne dele na četnike i partizane, već da su partizani oslobodili zemlju, dok su četnici otvoreno saradjivali sa fašistima. Zato ako je komunizam propao to ne znači da je i propala narodnooslobodilačka borba. Posleratni komunizam veze nema sa partizanskom borbom zbog koje bi trebalo da budemo ponosni.

    1. Srpske oficire ne treba porediti sa ološem kakvi su bili komunisti. Sramota je da se te dve stvari izjednačavaju. Kardelj, Kluz, Pijade, Broz… Svi su požurili da srpski narod oslobode. Važi…

    1. Pranjani dobijanjem memorijanlog centra postaju destinacija, na koju će posečivati eksurzije i turisti, tako da ih je itekako zadužio.

  6. Amer pilote spasli su SRBI! , to je fahat , e sad cetnici partizani mestani..! ? Sasvim je svejedno, Sta tu ima da se filozofira!?

    1. U prvom letu za Italiju prebačena je i britanska vojna misija pri ravnogorskom štabu generala Kraljeve vojske u Otadžbini Mihailovića.
      Toliko o njegovoj saradnji sa Nemcima koju vam 70 godina protura Brozova kuhinja, pa i dalje, vidim, ne sme da se pomene, Vučiću.

      Sramota je da bar ambasador Amerike ne pomene orden kojim je generala Mihailovića za akciju spašavanja američkih pilota odlikovao 1948. predsednik SADa Hari Truman,
      kad već nije Vučić,
      na sramotu Srbije.

      1. Niko ne negira da pri Drazinom stabu nije bila britanska vojna misija Druga je stvar o cemu su Hadson i Bejli izvestvali Cercila . U posle rata objavljenim dokumentima, osim trzavica oko koriscenja radio stanice nema pomena o nekim spektakularnim akcijama ili borbama i ako su ga Britanci obilato pomagali materijalno i propagandno.Po njima Draaza je mistik i dvolican.Zanimljivo je da je Bejliju naredio da mu se obraca pismeno.Na pitanje zasto rekao je da ovaj lose govori o njemu.Ako se pogleda redosled dogadjaja jasno je zasto jeDraza ucetvovao u americkoj akciji spasavanja USA pilota. Na teheranskoj konferenciji 1943. odluceno je da se Tito i NOP priznaju za jedinog legitimno predstvnika JU naroda. Njima se dodeljuje sva moguca pomoc, a uskracuje cetnicima. Drazu su Talijani naoruzavli za borbu protiv partizana, a Nemci mu isporucili municiju. Cetrdeset cetvrte Draza miniistar vojni JU vlade u Londonu mora da spasi pilote, jer se u protivnom otkrivaju njegove veze i saradnja s fasistimaa. On misli da ce ovom akcijom povratiti poljuljano poverenje, ali bez uspeha. Cetrdeset cetvrte Drazini komandanti imaju sporazume s nemackom komandom o zajednickoj borbi protiv nadiruce Crvene Armije i partizana. Iste godine Draza predvodi cetnike u bici kod Valjeva, gde je porazen i zarobljena cetnicka arhiva. Sam Draza bezi u Bosnu da nastavi borbu protiv NOVJ, priznatog saveznika ANTIFA. koalicije i zavrsava na strani porazenih. Prema dokumentima pohranjenim u Nacionalnom Vasingtonskom arhivu u period od 15 marta do 15 avgusta 44. U zajednickoj borbi sa snagama Vermahta protiv NOVJ poginulo je 3,958 cetnika i vise kvislinskih boraca. Naravno ovo kvaziistricari precutkuju, vec selektivnim dokazima ‘inventing history’.
        Inace, partizani su spasili 1,400 saveznickih pilota, ali od toga ne prave festu, jer imaju borbe i pobede i sto je najvaznije Zemlju su oslobodili i jedino su Nemci osim pred armijama SSSR, USA i Britanije, pred NOVJ polozili oruzje. To ne moze da se sakrije, ali se zato precutkuje.

  7. Zar monahinje ne čitaju novine i gledaju TV ali ne Vučićevu. Da to rade shvatile bi da je Kosovo i Metohiju već prodao.

  8. Kako god jadan predsednik bio i koliko god nisam i neću glasati za njega,postavljam pitanje izbora i uloge Pavla Stojčevića u nesrećama iz vremena bratoubilačkih ratova koje je i on posredno i neposredno,blagosiljao.
    Dve srpske crkve ,dva oslobodilačka pokreta,dve srpske države(od kojih jedna to ni po čemu nije niti sme biti,bar zbog srebreničkih žrtava koje nismo ožalili…
    Iskreno,ne znam šta g.predsednik radi,ali ako se uzda u g.Stojčevića onda za žive nema opstanka i budućnosti.

  9. Srpski narod iza sebe ima veliku istoriju i tradiciju koja nikada neće pasti u zaborav. Divan gest mir i blagostanje na pravom mestu.

  10. Istine radi, pošto se i u podnaslovu navode netačni odnosno „naduvani“ podaci, „o preko 500 američkih pilota u najvećoj akciji spašavanja savezničkih pilota…“ čime se i sugeriše da se ta akcija odvijala samo u Srbiji i saradnji sa pokretom Draže Mihailovića a i vidim i u komentarima da ljudi jednostavno ne znaju ili ne žele da znaju stvarno stanje.

    Ta akcija je vodjena u dužem vremenskom periodu i obuhvatala je faktički čitavu okupiranu evropu, pa i neutralne zemlje, Švajcarsku, Španiju i Tursku i ukupno je, po dostupnim podacima u SAD, (Thomas Matteson sa Air war koledža, april 1977) evakuisano 5718 pripadnika letačkog osoblja vazduhoplovstva SAD, od toga, sa područija Jugoslavije, 2350.

    Od tih 2350, 343 u periodu od avgusta do decembra 1944, u saradnji sa četnicima Draže Mihailovića a ostatak od nešto malo više od 2000 sa teritorije pod kontrolom partizana!
    Mnogima se to neće svideti ali to su činjenice.

    Pored tih 343 amerikanca, evakiusano je i 8 pripadnika britanskog vazduhoplovstva kao i 66 „ostalih“ a medju njima, „ostalima“ su i , predratni političari Živko Topalović i Adam Pribičević, predratni učitelj kralja Petra II Ivan Kovač, predratni član vrhovnog suda Vladimir Belajić te, dvostruki agent, britanski i nemački, Ivan Popov, inače rodjeni brat mnogo poznatijeg Dušana Popova.
    Takodje je, prethodno evakuisano i 35 pripadnika britanske vojne misije a pretposlednjim letom 1.novembra 1944 evakuisana je i američka vojna misija i tako možemo da namaknemo onaj broj iz podnaslova o „preko 500“ ali teško da su svi bili „piloti“.
    I takodje, evakuacija, što se četnika tiče, nije vršena samo iz Pranjana, jeste tu bila najmasovnija ali je nastavljena kasnije i sa improvizovanog aerodroma u okolini Koceljeve i poslednji letovi sa Ozrena u Bosni.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.