Udruženje paraplegičara Pljevlja, koje okuplja osobe sa invaliditetom, tokom svog šestogodišnjeg djelovanja, realizovalo je značajan broj projekata važnih za lokalnu zajednicu. Sekretar Udruženja Mira Topović ističe da kroz realizaciju projekta „Mi to možemo“, koji je podržao CHF Montenegro, Udruženje pakuje ugostiteljski šećer, a zaposlili su i jednu osobu sa invaliditetom.

– Udruženje je upravo završilo projekat „Pridružite nam se – pomognimo jedni drugima“, koji je podržala organizacija FAKT/CNF. Kroz projekat su realizovane radionice za izradu ručnih radova i održane tri izložbe, zatim je devet mjeseci radilo savjetovalište, gdje su pravnik, psiholog i ljekar pomagali našim članovima u pitanjima koja su za njih značajna, rekla je Mira Topović. Udruženje paraplegičara trenutno realizuje dva projekta, od kojih je jedan, „Inicijativa za postizanje jednakih mogućnosti u oblasti zdravstvene zaštite“, podržala Fondacija za otvoreno društvo.

Cilj projekta je da se zajednica upozna sa problemima i potrebama osoba sa invaliditetom i kupovina ginekološkog stola za žene sa invaliditetom. „Od predviđenih aktivnosti ovim projektom, štampali smo brošure i postere, a predstoji nam održavanje sastanaka sa predstavnicima lokalnih uprava i bolnica u Pljevljima, Žabljaku, Mojkovcu, Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici, Plavu i Rožajama. Od direktorke Doma zdravlja dr Vere Bojović, imamo obećanje da će biti obezbijeđena prostorija gdje će ginekološki sto biti postavljen i otvoreno savjetovalište za osobe sa invaliditetom. Planirali smo održavanje okruglog stola, gdje ćemo pozvati sve predstavnike relevantnih institucija i privrednika, gdje ćemo ih bliže upoznati sa potrebom za nabavku ovog stola. U okviru projekta vršimo predavanja koja se odnose na bolesti reproduktivnih organa i polnim bolestima. Cilj nam je da kroz ovaj projekat utičemo na povećanje svijesti kod žena, za vršenjem redovnih kontrolnih pregleda“, ističe Mira Topović.

Drugi projekat čija je realizacija počela nosi naziv „Naša zajednica jednaka za sve“, podržala je Američka ambasada. Projekat će trajati šest mjeseci, a cilj je pružanje podrške članovima Udruženja i ostvarivanje veće saradnje između članova i udruženja. Planirano je i anketiranje članova kako bi se imalo uvida koje usluge i servisi su im potrebni kako bi se kroz prejekat realizovali. „Usluge kroz ovaj program koje će biti dostupne našim članovima su: kupovina lijekova i namirnica, odlazak doktoru, izlazak u šetnju i pomoć u kući. U okviru programa biće angažovana tri asistenta koji će davati podršku našim članovima. Uskoro ćemo početi i realizaciju još jednog projekta „Razvoj kulture humanizma i volonterizma“, koji je podržala Lutrija Crne Gore“, najavljuje Topović.

Udruženje je realizovalo brojne aktivnosti, naročito od 2005. godine, kada je Opština Pljevlja preuzela obavezu plaćanja kancelarije i njeno održavanje. „Trenutno imamo 68 članova sa područja Pljevalja i nastojimo kroz svoj angažman da osobama sa invaliditetom pomognemo uključivanje u društvene tokove“, istakla je sekretar Udruženja Mira Topović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari