Za zaštitu životne sredine u Novom Pazaru 66 miliona dinara 1Novi Pazar Foto: Beta/Ishak Slezović

Lokalna samouprava u Novom Pazaru je prošle godine uložila 66 miliona dinara u projekte za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Sredstva su uložena za pošumljavanje, promenu kotlova u tri škole i formiranje dva eko – parka.

Goleti na obroncima grada pošumljeni su sadnicama četinara i lišćara. U okviru akcije “Zelena regulativa” posađeno je 1.135 sadnica. U taj posao uloženo je blizu 11 miliona dinara.

Nastavljena je zamena kotlova u školama, koje su, do sada, za grejanje koristili fosilna goriva.

Kotlove na pelet dobile su osnovna škola u prigradskom naselju Mur i srednje škole za dizajn tekstila i kože i Tehnička. Investicija je vredna 24 miliona dinara.

Najviše novca, 31 milion dinara, uloženo je u izgradnju dva eko – parka. Oni su izgrađeni u naselju Deževski put i u najprometnijoj novopazarskoj Ulici generala Živkovića.

Osim ovih aktivnosti, nadležne službe gradske uprave bile su angažovane na sprečavanju nelegalnog odlaganja otpada i uklonjeno je 10 divljih deponija.

Uporedo se radilo na sanaciji deponije smeća Golo brdo, koja se nalazi iznad grada. Odavno je pretvorena u smetlište i važi za ekološku bombu.

U toku su radovi na izradi projektno-tehničke dokumentacije za regionalnu deponiju, koja će se graditi na području opštine Raška. Koristiće je opštine Raška i Tutin i grad Novi Pazar. Istovremeno se, u saradnji sa Saobraćajnim institutom, radi lokalni plan za upravljanje otpadom.

Prošle godine rađena je i deratizacija tri pijace, zelene, robne i kvantaške, i šetališta na obalama reka Raške i Jošanice.

Novi Pazar je minule godine bio u vrhu republičke lestvice po zagađenosti vazduha, zbog toga će, kako je najavljeno iz gradske uprave, posebna pažnja biti posvećena izradi plana i programa za praćenje kvaliteta vazduha. Planirano je postavljanje još dve merne stanice na lokacijama u gradu.

Prošle godine je ovaj grad bio među prvima u Srbiji koji je postavio mernu stanicu za kvalitet vazduha. Nalazi se u samom centru grada, na Rekreacionom centru. Neki stručnjaci tvrde da nije postavljena na dobrom mestu i da njene rezultate treba posmatrati sa rezervom.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari