Da bi zaštitili reku Pek od svakodnevnog zagađivanja i očuvanja flore i faune, zaljubljenici u ovu zlatonosnu reku i entuzijasti iz Kučeva formiralu su Udruženje građana „Za čist zlatonosni Pek i zaštitu životne sredine“ koje do danas broji oko 400 članova. Udruženje u okviru svojih aktivnosti radiće u oblasti zaštite reka,rečnih tokova i u oblasti zaštite životne sredine na području opštine Kučevo kao i u opštinama Majdanpek,Golubac i Veliko Gradište kroz koje reka Pek protiče.


– Trebamo se zapitati gde smo mi u svemu tome.Jer,određeno naše negativno ponašanje je uspotavilo određeni doprinos da budemo ugroženi i da životna sredina ne bude na jednom kvlitetnom nivou koji bi mi svi želeli da bude. To su u globalu, objektivno iskazani ciljevi rada i aktivnosti ovog našeg udruženja. Svaki građanin koji ima bilo kakvu primedbu ili uoči neku situaciju sa kojom se ugrožava životna sredina neka nam se slobodno obrati, a mi ćemo preko nadležnih državnih i ispekcijskih organa, uz podršku rukovodstva opštine na čelu sa predsednikom Zoranom Milekićem, pokušati da svaki problem koji se pojavi pozitivno rešimo – kaže predsednik Udruženja za zaštitu životne sredine Kučevo, Željko Milovanović.

Sadašnja situacija u kojoj se nalazi reka Pek je zabrinjavajuća i ona predstavlja primer kako se ne treba ponašati, posebno onih koji žive pored nje. Zato je Udruženje kao prvi zadatak postavilo na što hitnijoj zaštiti od daljeg zagađivanja Peka, a uputiće se i apel svim mesnim zajednicama u naseljima da utiču na svoje meštane da ne bacaju otpatke i uginule životinje. Ljudi valjda računaju da će sve to voda odneti, a o daljim posledicama za sav živi svet u reci i o stanovništvu,koje živi duž reke, niko i ne razmišlja. Jedan od većih zagađivaća je i rudnik u Majdanpeku.

– Naše udruženje u svom planu i programu ima već određene predloge i programe kako da se ovaj problem reši. Ićićemo redovnim putem,razgovorima u saradnji sa udruženjem za zaštitu Peka iz Velikog Gradišta da se ova problem u skladu sa zakonom reši. U slučaju da se ne preduzimaju zakonske i druge mere, onda je džabe naše zalaganje i aktivnosti oko zaštite reke Pek, čistili njeno korito, poribljavali, kada svakog trenutka neodgovorni iz rudnika Majdanpek budu pustili otpadne vode i tako doveli u pitanje zdravlje stanovništva i uništavanje flore i faune – dodao je Milovanović.

Dok traje postupak oko izrade programa potpune zaštite i početak aktivnosti Udruženja građana za zaštitu reke Pek, ovom rekom i dalje plove razni otpad i uginule životinje, a dno reke i obala puni su raznog lima, starih šporeta i delova od automobila. Izgleda da je ljudska svest odavno zatajila. Jer po najnovijim analizama u vodi je utvrđena prisustnost teških metala kao i pesticida.

Na realizaciji programa zaštite reke Pek i životne sredine pored Udruženja građana koje je nedavno formirano priključila se i Opštinska organizacija sportskih ribolovaca „Pek“ u Kučevu koja postoji već 50 godina i imala oko 200 članova-zaljubljenika u pecanje na ovoj zlatonosnoj reci, ali je zbog dugogodišnjih problema u uništavanju flore i faune i nedostatka ribljeg vonda, taj broj smanjen za oko 50 odsto. Kučevački sportski ribolovci već nekoliko godina imaju problema na zagađenosti reke Pek i čestih ispuštanja štetnih otpadnih voda koje su bile uzrok pomora ribe i opasnost za ljudsko zdravlje.

– Iz upravo predhodno navedenih razloga,dosta je uticalo to što rudnik Majdanpek često puta u reku Pek ispušta svoje otpadne vode koja uništava riblji i ostali živi svet. Naši članovi i ostali ribolovci sa ovakvim ponašanjem gube volju za bavljenje sportskim ribolovom i odlaze na druge reke. Potrebno je što više da se apeluje u medijima na negativno ponašanje rudnika bakra i fabrike olovnih cevi u Majdanpeku da ne ispuštaju otpadne vode i jalovinu u Pek, jer su posledice katastrofalne po riblji fond kao i sav drugi životinski i biljni svet koji postoji u ovoj reci – istakao je predsednik Organizacije sportskih ribolovaca „Pek“ Kučevo Nenad Đokić.

U ovoj godini kučevački sportski ribolovci postali su i članovi novoformiranog Udruženja građana za zaštitu reke Pek, i odmah se uključili u akciju sprečavanja svih negativnih pojava na uništavanju ribljeg fonda kao i na zaštiti životne sredine u priobalju ove zlatonosne reke.

– Svakako da je potrebno da se mi među prvima uključimo u akciju zaštite, jer smo svakodnevno pecajući na ovoj reci,očevici negativnih dešavanja i pretnji zagađenja sredine i uništavanja flore i faune. Svaki put kada bi naišla ta bolesna voda znali bi smo da su u reku puštene otpadne vode iz rudnika ili fabrike olovnih cevi u Majdanpeku. Nedavno se de sio totalni pomor ribe kod naselja Blagojev kamen, kada su na mesto događaja izašli nadležni iz agencije za zaštitu životne sredine i načelnica vodoprivredne ispekcije koji su napravili zapisnik o ovoj pojavi, videli šta se desilo sa ribljim fondom koji je uništen. Reka Pek je čudna reka, mislili smo da se posle ovog pomora ribe, trebalo da prođe vreme da se reka oporavai, ali desilo se da se ona posle tri meseca vratila kao što je bila i da se ponovo pojavila riba i sav životinjski i biljne svet u njoj. Apelujem na nadležne ispekcijske i sudske organe da poštuju zakon o zaštiti životne sredine i kazne sve one koji se neodgovorno ponašaju prema ovoj zlatonosnoj reci koja za nas sportske ribolovce mnogo znači – dodao je Nenad Đokić.

U toku je realizacija projekta „Zajednički napori za zaštitu i upravljanje rekom Pek, za opštine Veliko Gradište, Kučevo i Majdanpek. Projekat je finansijski podržala Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u okviru Programa Ehčenč 3, a implementira ga opština Veliko Gradište u saradnji sa opštinama Majdanpek, Kučevo, slovenačkom opštinom Poljčane i organizacijom civilnog društva Unija ekologa-Uneko iz Beograda. Vrednost ovog projekta je 148 hiljada evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari