Libijski pobunjenici ponudili su juče 1,7 miliona dolara za Moamera Gadafija, živog ili mrtvog. Tu nagradu su predložili libijski poslovni ljudi, a Prelazni nacionalni savet naveo je da podržava tu inicijativu. „Pripadnici uskog kruga (oko Gadafija) koji ga ubiju ili zarobe imaće amnestiju, zagarantovanu narodom“, rekao je predsednik Saveta Mustafa Abdel Džalili,dan nakon što su pobunjenici uspeli da prodru u Gadafijevu rezidenciju, koju su potpuno opljačkali i detaljno pretražili.


U međuvremenu, juče popodne oko 16 časova oslobođeni su strani novinari iz hotela Riksos u Tripoliju, u kome su ih ljudi odani libijskom lideru Moameru Gadafiju držali zatočene šest dana, prenose svetski mediji. Dopisnik Si-En-En Metju Čens napisao je na svom profilu na Tviteru da su on i novinari iz nekoliko drugih medijskih organizacija napustili hotel u jednom automobilu, „posle šest dana potpune noćne more“. Novinare su na nišanu držala dva nervozna čuvara, naoružana „kalašnjikovima“, koji su odbijali da se predaju uprkos činjenici da su pobunjenici uspeli da osvoje najveći deo libijske prestonice, navodi agencija AP. „Oni su čvrsto verovali da bi, ako izađemo iz hotela, pobunjenici mogli da nas zarobe, ubiju i siluju žene“, napisao je o čuvarima Metju Prajs sa Bi-Bi-Si-ja. Libijski lider Muamer el Gadafi istakao je pre toga u audio-poruci da je dopuštanje pobunjenicima da steknu kontrolu nad vojno-stambenim kompleksom Bab al Azizija u Tripoliju zapravo predstavljalo njegovo taktičko povlačenje.

– Bab al Azizija je pretvorena u gomilu ruševina pošto se 64 puta našla na meti vazdušnih napada NATO i mi smo se odatle povukli iz taktičkih razloga – rekao je Gadafi u poruci emitovanoj na televiziji Al Oruba, u vlasništvu njegovog sina Saifa al Islama.

Pobunjenici tvrde da su u dosadašnjim borbama za preuzimanje kontrole nad libijskom prestonicom izgubili više od 400 boraca, kao i da je više od 2.000 njih ranjeno. Mustafa Abdul Džalil, šef Prelaznog nacionalnog saveta (PNC) je u razgovoru za italijanski list Republika rekao da među članovima PNC preovladava mišljenje da „Gadafiju i njegovoj bandi“ treba suditi.

Lider libijskih pobunjenika je poručio da će da će nove libijske vlasti imati snažne odnose sa drugim zemljama uz uzajamno poštovanje i saradnju, te da će Libija biti aktivna članica međunarodne zajednice koja poštuje sve ranije potpisane sporazume. On je najavio da će nova vlast uspostaviti specijalne odnose sa državama koje su od početka podržavale narodnu pobunu.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da je Rusija spremna da uspostavi diplomatske odnose sa libijskim pobunjenicima, ukoliko oni uspeju da ujedine Libiju, gde i dalje postoje „dve vlasti“.

Oteta četvorica italijanskih novinara

Rim – Četvorica italijanskih novinara su oteta, a njihov vozač je ubijen, dok su bili na autoputu prema Tripoliju, saopštilo je danas italijansko ministarstvo spoljnih poslova, navodeći da su otmičari verovatno pristalice Moamera Gadafija. U saopštenju se navodi da su oteta dva novinara milanskog Korijere dela Sera, jedan iz torinske Stampe i jedan novinar katoličkog dnevnika Avenire. Reporter Avenirea navodno je uspeo da se javi u Milano i rekao je da su četvorica Italijana dobro. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari