Za zrenjaninsku porodicu Ugrenović “stojadin” je član porodice 1Foto: Nadica Jakovljev

Prva “Zastava 101”, popularni “stojadin” u zrenjaninsku porodicu Ugrenović ušao je 1976. godine. Od tada pa sve do danas, bar jedan automobil u voznom parku Ugrenovića bio je “stojadin”. Ovaj poslednji, kupljen je nov, bukvalno sa trake 2008. i među poslednjim je proizvedenim.

-“Stojadin” je u moju porodicu ušao pre mene. Prvi je, polovni, kupio moj deda Marko 1976. godine. Tada je to za Žitište, u kom je moja porodica u to vreme živela, bio “Mercedes”. Pričao mi je deda, da kada bi provozao “stojadina” kroz mesto, to je bila prava atrakcija. Atrakcija tada, atrakcija sada, priča 22-godišnji Ognjen Ugrenovića koji je nastavio porodičnu tradiciju i s ponosom danas vozi svog crvenog “stojadina”.

Prema Ognjenovim rečima, “Zastava 101 – skala 55”, koji su Ugrenovići kupili 2008. godine, bio je među poslednjim proizvedenim u fabrici, nakon 40 godina kontinuirane proizvodnje.

– Naš “stojadin”, koji vozimo, evo, već 13 godina, u potpunosti je identičan onom iz 2008. godine. Ništa nije menjano, samo je ugrađena jedna mala konzola za radio, jer radio nije postojao u originalnom. Svi delovi na njemu su sertifikovani, novi su, ništa polovno nije ugrađivano, niti nešto što nije iz “Zastave”. Sve što se na njemu radilo, radilo se pod stručnim nadzorom nekog iz “Zastave” – objašnjava Ognjen.

“Stojadin” se redovno održava, pazi i neguje i u odličnom je stanju. Jednom nedeljno se pregleda, provoza i, kako Ognjen kaže, ne čuva se za posebne prilike.

Crveni “stojadin” je obišao sve zemlje bivše Jugoslavije, stigao je i do Rumunije i Bugarske, a najdalje do Berlina. Da uvek bude u voznom stanju i potpuno ispravan u porodici je zadužen deda Marko.

– Održavanje nije jeftino, čak je mnogo skuplje nego kod drugih automobila koji se voze u porodici. Nema originalnih delova, pa moramo da pravimo zalihu. Ali, o tome ne razmišljamo jer je “stojadin” član naše porodice, kaže Ognjen.

Ognjen je student treće godine prava u Insbruku. Planira da svog “stojadina” odveze u Austriju, gde može da ga registruje u kategoriji old tajmera. Old tajmeri u Austriji imaju pravo da na drumu budu 60 sati nedeljno.

Kada dođe u Srbiju nekoliko puta godišnje, za Ognjena ne postoje drugi automobili.

– U “stojadinu” su me doneli iz porodilišta. Čuvajući njega, čuvam porodičnu i svoju istoriju i neke vrednosti koje meni mnogo znače, završava Ognjen Ugrenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari