Zbog bekstva i višestrukih pokušaja bekstva osuđenika iz Zabele smenjen načelnik čuvarske službe 1Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Zbog višestrukih propusta u radu smenjen je načelnik čuvarske službe Kazneno-popravnog doma Zabela u Požarevcu Janko Stanišić.

Janko Stanišić je bio načelnik Posebnog odeljenja Službe za obezbeđenje koja je čuvala najstrože čuvane zatvorenike koji su osuđeni na višedecenijske kazne zatvora, a najpoznatiji među njima je svakako Milorad Ulemek Legija,kao i brojni članovi Zemunskog klana, koji u Zabeli izdržavaju kaznu zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Ovu informaciju naša redakcija je inicijalno dobila od udruženja penzionera KPZ Zabela.

Informaciju da je došlo do smene načelnika Posebnog odeljenja Službe za obezbeđenje u Zabeli, naša redakkcija dobila je od udruženja penzionera KPZ Zabela.

Oni su naveli da je načelnik Posebnog odeljenja Službe za obezbeđenje u KPZ Zabela Janko Stanišić smenjen zbog loše organizacija rada čuvarske službe.

„Imenovani načelnik zadužen je za obezbeđenje visoko rizičnih osuđenih kriminalaca, članova navijačkih i kriminalnih grupa, pa su nadležni nakon internih kontrola zaključili da se obezbeđenje najvećeg zatvora u Srbiji ne može njemu poveriti, zbog brojnih propusta u radu“, naveli su iz ovog udruženja.

Oni su takođe naveli i da je Janko Stanišić premešten na radno mesto u manji zatvor u Smederevu.

Zbog bekstva i višestrukih pokušaja bekstva osuđenika iz Zabele smenjen načelnik čuvarske službe 2
foto FoNet/Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za Danas su potvrdili informaciju.

Načelnik Službe za obezbeđenje u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu (Zabeli) smenjen je sa mesta načelnika Posebnog odeljenja i privremeno je upućen na rad u drugu kazneno-popravnu ustanovu dok se ne utvrde sve činjenice i okolnosti u vezi sa bekstvom jednog osudjenika krajem prošlog meseca iz ovog zatvora, saznaje Danas.

Kako navode, zbog teže povrede radnih obaveza i dužnosti pokrenut je disciplinski postupak i protiv dvojice pripadnika Službe za obezbeđenje i jednog zaposlenog u Službi za obuku i upošljavanje osudjenih lica.

„Kao što smo najavili u junu, svaki bezbednosni propust će biti najstrože sankcionisan. Bez obzira sto je straža brzo reagovala i sprečila pokušaj bekstva drugog osudjenika koji je osudjen na kaznu od 20 godina zatvora, to ne umanjuje značaj onoga što se desilo. Svaki vanredni dogadjaj krajnje ozbiljno shvatamo i preispitujemo kako postojeće bezbednosne procedure da unapredimo. To treba isto da učine i oni koji neposredno rade sa licima lisenim slobode jer taj posao zahteva maksimalnu posvećenost i doslednost u sprovođenju naloženih procedura“, navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija“, navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari