Indijska vlada zabranila je pušenje na mnogim javnim mestima, a ova inicijativa je pokrenuta u vreme obeležavanja rođendana lidera indijskog pokreta za nezavisnost Mahatme Gandija, koji je bio protivnik duvana i pića.

Zvaničnici se, ovog puta, nadaju jakoj antipušačkoj kampanji, uključujući i pritisak na filmske zvezde Bolivuda da prestanu da puše dok glume.

Zabrana, kojoj se protivi hotelska industrija i duvanske kompanije, odnosiće se na kancelarije, hotele, restorane, bolnice, aerodrome, javne autobuse i vozove, čime je proširena ranija, neuspešna zabrana, koja je uključivala univerzitetske domove, barove i disko klubove. Vlasti su najavile da nameravaju da preduzmu mere protiv vlasnika i menadžera javnih mesta, ukoliko zabrana bude narušena, kao i da u njima neće biti dozvoljeno prisustvo pepeljara, šibica ili upaljača. Zakon podrazumeva za prekršioce kaznu od pet dolara, a vlasti planiraju da je u budućnosti povećaju na 25.

Vlada je saopštila da će zakon doprineti smanjenju broja smrti koje su uzrokovane pušenjem. Nedavna studija grupe doktora i naučnika iz Indije, Kanade i Britanije pokazala je da se Indija nalazi u vrhu zemalja po broju umrlih od bolesti izazvanih pušenjem, jer u ovoj zemlji od takvih bolesti premine oko milion ljudi. Procenjuje se da u Indiji ima 120 miliona pušača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari