Zabranama i napadima na medije do trona patrijarha

Oštre reakcije javnosti na odluku vladike Irineja da novinarima N1 ne dozvoli ulaz u crkve na teritoriji Eparhije bačke

Ostavite komentar


      1. Koliko ja znam , Drug Tito i Partija se nisu mesali u izbor Patrjarha , niti ih je to interesovalo .

    1. Crkva i drzava treba da su odvojeni kao sto je to slucaj u velikoj vecini savremenih drzava. Crkvi nije mesto u donosenju politickih kao i drugih vaznih drustvenih odlukaodluka i sve sta ona treba da radi je da okupljka one koji veruju i da zadovoljava njihove religijozne potrebe. Medjutim, u Srbiji je odavno prisutan tzv. religijozni primitivizam u okviru koga se dogmatski nastrojeni crkveni velikodostojnici mesaju u gotovo sve oblasti drustvenog zivota, uglavnom koceci dalji razvoj demokratije. Episkop kao i ostale njegove kolege mogu donositi odluke vezane za funkcionisanje Sinoda ali netreba da se mesaju ili vrse uticaj na funkcionisanje i dalji razvoj demokratije u drzavi Srbiji. Crkva pripada vernicima a drzava svim gradjanima.

  1. Zar je Srbija drugi Iran da patrijarsi i episkopi vladaju i odlučuju i o svetovnim stvarima. Srbija je po Ustavu svetovna država u kojoj crkvi nije dopušteno da se meša u politiku. Takodje je i multikonfesionalna zajednica, a mediji puni pravoslavlja!

      1. Хуљитељ Божији @иринеј буловић не чини ХРИСТОВУ ЦРКВУ, такви отпадници не би требало православцима да огаде Цркву. ГОСПОД види све, Његова је задња реч. На овај дан треба опростити свакоме па и овом Богохулнику. Опрости му Господе!

      1. Redovno umivanje ledenom vodom je pomagalo sumasisavsima pa ce i vama.Probajte!

    1. „Srbija je po Ustavu svetovna država…“, sačuvaj me Bože ovakvih pametnjakovića.

  2. Nekada je Crkva sabirala narod a danas ga mračni Irinej Bulović,kao neki udbaš,deli i uzduž i popreko.

    1. hriscanko@ nije kao neki udbas vec je covek ocito eksponent udbe.Procitaj mu poreklo i bice ti sve jasno.

  3. Opasan čovek, viđan na više prijema kod Slobodana Miloševića, (kao predstavnik dijaspore dva puta sam ga lično sreo na prijemima kod Slobe, sećam se i njegovih priča u manastiru Kovilj tokom jedna naše posete 1999.g.. Iskoristio je priliku da ljudima iz rasejanja nahvali Slobu M.) valjda zbog toga i zbog čestih susreta sa bivšim ministrom spoljnih poslova Živadinom Jovanovićem poreklom iz sela Oparić, jedno vreme zvan „crveni vladika“. Ako srpske tajne službe -kao u vreme Josipa Broza kada su „namestile“ vladiku Germana na mesto patrijarha, Irineja ustoliče za patrijarha, teško i crkvi i vernicima! Apsolutista u smislu Bog je Bog a srpska crkva to sam JA!

  4. Када ће СПЦ да изда акције па да буде законски приватизована?

  5. Ne, ne i ne!
    Ovako neproduhovljeno lice ne može biti Patrijarh srpski!!!
    NE!

    Ovaj narod je imao jednog Patrijarha Pavla.
    Nemojte nam se rugati, pobogu!

    1. Puno ce vode proteci Savom I Dunavom dok se u SPC ne pojavi neki patrijarh Pavle.A ako ovj ili neko od njegovih pulena postane patrijarh,onda zbogom SPC.Odoh na liturgiju u Rusku pravoslavnu crkvu na Tasmajdanu.

  6. Neki u SPC sami sebi daju autogolove. Na prvom mestu sveštenstvo treba da se ponaša u hrišćanskom duhu, posebno u vreme Božićnih praznika,.u duhu ljubavi i praštanja.

  7. Срам Вас било текст и коментара о СПЦ који објављујете пред највећи највећи хришћански празник!!!

    1. Njih ne treba da bude sramota zato sto je sve sto je napisano istina nego tebe sto si njima poslao ovakav komentar jer oni zasluzuju samo pohvale.

    2. Valjda „sram bilo crkvu“ što nas deli, a tebi želim da shvatiš da smo svi isti…

    3. Ne znaju oni šta je sram, ali dobro znaju šta je ćar. Za njega se bore i ovim tekstom i komentarima.

      1. Ako neko ne zna šta je sram to su ovi mafijaši u mantijama. Otelimaju i od dece koja se leči SMS porukama, samo da oni imaju koji Audi, Mercedes, džip više ili da bi imali za još koju zgradu da zidaju i prodaju stanove.

    4. Творац и спаситељ наш такве као @дамјана је називао БЕЗУМНИЦИМА.

      1. Шта ти „чанчићу“ знаш о „БЕЗУМНИЦИМА“!?Да си верник, као што мислиш да јеси, не би на овај свети дан подржавао БЕЗУМНИКЕ против СПЦ!Или можда и јеси верник, али неке друге конфесије, па користиш прилику да блатиш СПЦ!?У сваком случају, за данас си зарадио џигерњачу и бели лук.

  8. Nije problem Irinej. Problem su vernici, pa cak i kvazi-vernici, koje nije sramota i strah pred Bogom da takvog stavljaju izmedju sebe i Njega.

  9. Ako vladika Irinej bude izabran za PATRIJARHA a pokazao je da to mesto u SPC po mnogo cemu ne zasluzuje prestacu da budem vernik.

  10. Stav Pokrajinske vlade jasno pokazuje na čiji su zahtev ovako reagovali

    sveštenici.
    Sve to Gospod gleda i prema zaslugama sudi i presuđuje!

  11. Zato moji dragi Srbi vernici tog Irineja bačkog da izbacimo iz naše crkve.

      1. Umesto sto glumis pametnjakovica radje malo konsultuj kjnige o teologiji i hriscanstvu, a bogami i o crkvenom pravu i istoriji gde ces naci da su i ranije pojedini episkopi bili iskljucivani iz crkve i proterivani zbog razlicitih dela i da Crkvu Hristovu cini Verni Narod a ne pojedini mantijasi. Pod Verni Narod se podrazumevaju krstene moralne osobe koje zive po jevandjelju i bozijim zapovedima a ne po blagoutrobiju i strastima.

    1. Da, treba ga isterati, na kraju kao i mnoge druge koruptne vladike! Ali ko i kako- ovde mi pade na pamet Njegošev stih- „A ja što ću, ali sa kime ću? Malo rukah, malena i snaga, jedna slamka među vihorove, sirak tužni bez nigđe nikoga…“ Pravi vernici su ostali prepušteni sami sebi, bez pomoći sveštenstva koje bi KAO PRVO moralo da se pobuni protiv korupnih često i nemoralnih vladika, i bez čekanja na nekog novog Pavla jer se takav čovek i duhovnik rađa u Srba jednom možda u dve, tri stotine godina.Oni bi morali kao svojevremeno i Martin Luter da reformišu Srpsku crkvu i da prestanu da budu zavisni od samovolja pohlepnih vladika -pri čemu svakako ima i izuzetaka ali ima i podosta Pahomija, i Kačevandi, i drugih

  12. Nažalost, naša crkva pokazuje da nema nameru da se prilagođava današnjem vremenu i sve se više udaljava od, pre svega mladih. Religioznost se danas pokazuje, pre svega krkanjem za slave i religioznim obredima koje sveštenici dobro naplaćuju. Ima li propovedi po crkvama i koliko ljudi dolazi da to sluša? Koliko vrenici dolaze u crkvu i inače i kiojim povodima? Dokle će se u crkvama i dalje samo stajati i smrzavati u tmurnom ambijentu? Koliko vrenici i sveštenstvo poštuju 10 božjih zapovesti i koliko vernika uopšte zna da ih izgovori, kao i „očenaš“?
    SPC se sve više uljuljkuje u svom samozadovoljstvu, jer ne polaže račune nikome u sekularnoj državi, niti ima naznaka da će se približavati savremenom svetu. Sa Irinejem, bačkim, samo će dalje tonuti, nema ni trunke sumnje.

    1. знаш?? А шта је са љубљење скута ватиканском поглавнику??!!

  13. Od Danas-a nisam ocekivao da koristi naslove koji nisu u skladu sa istinom i sa krene tabloidnim putem.
    No dobro, svako ima pravo da bira sebi put pa tako i Danas..
    DA SKRATIM, NACIN IZBORA PATRIJARHA BI TREBAO DA BUDE APOSTOLSKI… pa ste sadrzinu clanak mogli da prilagodite naslovu i obradite temu izbor a patrijarha ili da prilagodite naslov temi koju ste obradili.

  14. Samo treba da se ugledaju na pokojnog patrijarha Pavla, kao i ceo srpski narod.

  15. ateisti bi da biraju patrijarha SPC…neprocenjivo! sad se vidi koliko je titoizam uništio ljude….duhovni i mentalni genocid.

    1. To sto je neko ateist ne znaci da je glup. Za razliku od vas koji mislite da ste posisali svu pamet ovog sveta samo zato sto sebe proglasavate velikim vernicima, a nema goreg naroda na svetu. Sve sam lopov, prevarant, sicardzija i beskicmenjak.

  16. Nema tu šta da se razjasni,lepo se videlo Crkva deli narod kao ova vlast,zna se da Crkva je uz vlast jer onda ne mora da plaća porez.Nije SPC do naroda nego do privilegija.

  17. U sklopu sveopstih tragicnih p0odela u srpskom drustvu nije nikakvo cudo da je i Crkva podeljena.. Setimo se da je u propaloj komunistickoj totalitarno0ju Jugoslaviji bilo crvenih popova i onih drugih. Neki su radili direktrno za antisrpsku UDBU o cemu postoji i jedna knjiga .

    1. Ха, ха, ха……е мој Миљенко, па зар ви у Чапљини нисте чули за владику Иринеја Буловића!?

  18. Vladika je za sve u pravu! Vi pisete takve gadosti o SPC,da je to prevrsilo svaku meru. Za saku eura na sve ste spremni!

    1. Ne daj Boze da Irinej B bude patrijarh. Mafijas.
      Kakve gadosti, istinu? O popovima koji siluju, imaju zlatne vc solje, ne smeju popovi biti iznad zakona! Moraju odgovarati isto kao i mi obicni ljudi.

  19. Meni Irinej izgleda kao pravi čovek za ovu i ovakvu crkvu. Zaostalu, izgubljenu u vremenu i prostoru. Dobar je i za čuvanje ovaca.

    1. Невероватно!!!И ја то исто мислим о теби!!!

  20. SPC je deo ove nakaradne vlasti u Srbiji, koje ne poštuju Utav i pozitivne zakone, a to znači ne poštuju ni državu ni vernike i sav napad koji živi i pati se u toj Srbiji okupiarnoj od strane nemoralnih ljudi.

  21. Boze pomozi da ovaj ne bude na mestu Patrijarha SPC-a. Bulovic je najmracnija figura u SPC-u jos iz doba Patrijarha Pavla kada mu je radio iza ledja. Brojni prorezimski stavovi u crkvi se upravo vezuju za lik i (ne)delo doticnog na zalost jednog od ucenika ( ili nesto drugo ) Svetog Justina Popovica a izgleda da je upravo on taj „crni popa“ iza koga se spletkare razne „crne radnje“ u SPC-u. Zlo bi bilo za opstanak Crkve ako bi on nastavio ono sto je njegov predhodnik zapoceo, usledio bi novi raskol u SPC-u ali ovog puta mnogo jaci nego bilo koji do sada.

  22. Ha ha ha, a to je kao nešto novo.
    Poštovanje duhovne tradicije naroda? Da
    Verovanje u „deda mraza“? Pa to je za malu decu.
    A verovanje takozvanim „božijim pr službenicima“ kako su oni ekskluzivna agencija za konekciju sa bogom je ravno ludilu.

  23. Veliki ekumenista, zato ga i guraju svi sem nas Srba, a naročito nas Novosađana… najhladniji vladika u SPC

  24. Сад се новинари Н1 и Данаса, као и госп. Наташа Ковачев, којој је улазак забрањен праве невешти, тј. много горе од тога, а сама Ковачев је јавно говорила да сва имања по Србији у којима нико не живи треба поделити мигрантима, али је Српска православна црква сметња томе, па је треба на све начине обуздати и то спровести у дело.
    Како се госп. Ковачев не сети да предложи да се та имања поделе људима који живе у Србији а немају кров над главом или желе да живе у селу а немају могућности?
    Или, како се не сети да предложи да се та имања поделе још увек незбринутим Србима избеглих са разних страна?
    Забрањен улазак јесте строга мера, али, некрштени би требало да знају да не могу канонски да буду присутни у току целе литургије. После читања јеванђеља и возгласја – оглашени изидите, или некрштени изиђите, нико некрштен да не остане, сви некрштени су дужни да изађу напоље.

  25. Danas je Bozic. Ali ste preterali sa ovim N1. I treba da im ne dotvole ulazak, kad su agresini i pristrasni.

  26. Pravo je svake crkve da svoje DOGME zasniva na nerazumnim,neistinitim,
    nedokazivim tvrdnjama!!!Na tome se zasniva istorija religije!!!Pa shodno tome ne čudi ovo ponašanje religioznog primitivizma!!!

  27. Pravo je svake crkve da svoje DOGME zasniva na nerazumnim,neistinitim i
    nedokazivim tvrdnjama.Na tome se zasniva istorija religije!!!Pa shodno tome ne čudi i ovo ponašanje vezano za religiozni primitivizam!!!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.