Osjetniji pad temperature i djelimičan početak grejne sezone, pljevaljske ekologe je podstakao da upute javni poziv lokalnoj upravi da u zimskim mjesecima, posebno decembru i januaru, usled velike koncentracije štetnih materija u vazduhu zabrani odvijanje saobraćaja u užem dijelu grada.

Kao glavni razlozi za ovakve mjere jeste velika količina smoga i mali broj vjetrovitih dana u pljevaljskoj kotlini. Ekolozi tvrde da je uži dio grada najugroženiji tokom cijele godine, a posebno u zimskom periodu, kad se pojavljuje gust smog u kome se koncentrišu štetni polutanti: prašina, gasovi, sumpor, azot i ugljenik, amonijak, vodonik sulfid, fenoli, fluoridi, aerosoli sa sadržajem teških metala: olova, cinka, bakra, nikla i slično.

Obzirom da su Pljevlja smještena u kotlini, grad je okovan maglom skoro četiri mjeseca. Često se tokom zime desi da u Pljevljima nema ni jednog vedrog dana. Po podacima Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore, Pljevlja su grad sa najmanje vjetrovitih dana u godini. Sa druge strane, broj motornih vozila je toliko narastao da je usled hladnoće i leda otežano kretanje pješaka i vozila ispuštaju veliku količinu izduvnih gasova, koji sadrže štetne materije, od kojih su neka kancerogene – kaže predsjednik NVO „EKO Pljevlja“ Sadik Bambur i predlaže da se u decembru i januaru zabrani odvijanje saobraćaja u centru grada, izuzev službenim vozilima i dodaje da bi uz uvođenje monitoring sistema zagađenosti, to jest stalnog praćenja, predloženo ograničenje bi se moglo primjenjivati i u jesen i u proljeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari