U cilju poštovanja saborskih pravila u toku trajanja 47. Dragačevskog sabora trubača u Guči je formirana Saborska policija koja broji 200 pripadnika. Kako je agenciji Beta rekao predsednik Saborskog odbora i predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović, oni će do nedelje uveče, kada se Sabor završava, imati zadatak da kontrolišu neovlašćeno zauzimanje javnih površina.

U cilju poštovanja saborskih pravila u toku trajanja 47. Dragačevskog sabora trubača u Guči je formirana Saborska policija koja broji 200 pripadnika. Kako je agenciji Beta rekao predsednik Saborskog odbora i predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović, oni će do nedelje uveče, kada se Sabor završava, imati zadatak da kontrolišu neovlašćeno zauzimanje javnih površina. Takođe, svim trubačkim orkestrima koji ovde dođu da muziciraju na svoju ruku biće oduzeti instrumenti „jer u Guči mogu da sviraju samo oni koji su prošli kvalifikacije na predtakmičenjima“. Saborska policija će upozoravati i na ponašanje pod šatrama, gde se po stolovima ne može izvoditi trbušni ples.

Ministarstvo dijaspore deli lepeze

Ministarstvo za dijasporu učestvovaće na ovogodišnjem 47. Saboru trubača u Guči sa svojom promotivnom akcijom u okviru koje će deliti propagandni materijal u obliku dizajniranih lepeza. Posetioci Guče imaće priliku da s volonterima na licu mesta razmene ideje i dobiju više informacija o radu i budućim planovima Ministarstva, čiji će rad u velikoj meri biti okrenut potrebama i rešavanju problema populacije koja živi van granica Srbije, a koja je devedesetih godina napustila zemlju.

U Guču je juče stiglo 3.500 učesnika koji će nastupati u naredna tri dana, a među njima je i 14 inostranih trubačkih orkestara, kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa. Na Sabor je doputovalo i 170 novinara sa svih kontinenata, a posebne televizijske ekipe doputovale su iz Nemačke, Španije, Italije, Francuske i Gane. Kako je agenciji Beta izjavio predsednik Saborskog odbora i predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović obezbeđen je smeštaj za sve njih, a dnevno će se pripremati i sedam hiljada obroka.
Među inostranim gostima 47. Dragačevskog sabora trubača u Guči najviše je iz Francuske. U odnosu na prethodne godine prekjučerašnji prvi dan sabora bio je najposećeniji, a u dane vikenda očekuje se još veća poseta. Prema procenama organizatora za pet dana sabora Guču će posetiti više od pola miliona ljudi iz zemlje i inostranstva.
U Guču je juče, peške iz sela Trmosten s planine Beljanice kod Despotovca, stigao Vladislav Petrović star 42 godine. On već 23 godine, da bi došao na Sabor, za tri dana od kuče do Guče prepešači oko 250 kilometara.
Prvi put na Dragačevskom saboru održane su privredne manifestacije. Centar za krompir, sa sedištem u Guči, organizovao je okrugli sto o toj poljoprivrednoj kulturi. Najpoznatiji domaći stručnjaci za krompir govorili su o njegovoj organskoj proizvodnji i preradi u oplemenjene sirovine za ljudsku ishranu.
Na sportskom stadionu otvorena je izložba privrednika opštine Lučani na kojoj će posetioci moći da se upoznaju s ukupnim privrednim dostignućima Dragačeva, a u organizaciji Srpskog instituta za javnu diplomatiju iz Brisela i Pariza u Domu kulture održana je promocija lepota Srbije širom sveta, pod nazivom ‘SRBIAN BREND’.
Danas, trećeg dana sabora trubača, na glavnoj pozornici na stadionu u Guči s početkom u 23 časa biće održan besplatan koncert Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari