sanitarni uslovi.
Do sada, a posebno subotom kad je pijačni dan, veliki broj prodavaca, bez ikakve radne odeće, kecelja i kapa, iz kanti i kofa nesmetano je na zelenoj pijaci prodavalo sir, uprkos stalnim upozorenjima i zabranama sanitarne inspekcije.

Pitanja

Pojedini kupci sa zelene pijace se pitaju zašto se do sada tolerisala prodaja lako kvarljive robe pored voća i povrća na tezgama.

sanitarni uslovi.
Do sada, a posebno subotom kad je pijačni dan, veliki broj prodavaca, bez ikakve radne odeće, kecelja i kapa, iz kanti i kofa nesmetano je na zelenoj pijaci prodavalo sir, uprkos stalnim upozorenjima i zabranama sanitarne inspekcije.

Pitanja

Pojedini kupci sa zelene pijace se pitaju zašto se do sada tolerisala prodaja lako kvarljive robe pored voća i povrća na tezgama. Mirjana Jovanovic kaže da povremeno kupuje sir ali samo od poznatih proizvođača.

– Kad vidim da iz kante golim rukama vade sir bez adekvatne odeće, kape i rukavica, dođe mi da odmah odustanem od kupovine. Međutim, i prodavci i kupci moraju da promene svoje navike. Istina je da ni na novoj pijaci nema rashladnih vitrina, ali je prostor odvojen i mnogo je niža temperatura nego na otvorenom. Volela bih da se ova zabrana poštuje do kraja – kaže ona.

Republička sanitarna inspekcija zabranila Javno-komunalnom preduzeću Komunalac da izdaje u zakup tezge za prodaju mlečnih proizvoda na zelenoj pijaci zbog nepostojanja higijenskih uslova.
– Mi smo i do sada insistirali na ovoj zabrani, podnosili prijave, ali bez rezultata. To više neće moći da se toleriše, jer se ovi proizvodi po ceo dan drže na otvorenom i skloni su brzom kvarenju zbog čega je ugroženo zdravlje ljudi – kaže sanitarni inspektor Danijela Jovanović.
Na zelenoj pijaci u „Tijabari’’, zbog najave rigorozne kontrole republičkih i opštinskih inspekcija, gotovo da više nema nijednog prodavca mleka i mlečnih proizvoda.Jedan od dugogodišnjih prodavaca iz obližnjeg sela kaže da je tačno da nema uslova za prodaju lako kvarljivih proizvoda, ali da neće ići na zatvorenu pijacu u „Pazaru“.
– Ni na drugoj pijaci nema rashladnih uređaja, osim što je napravljen poseban punkt sa vitrinama. Ovde su i moje mušterije – kaže ona.
Na zelenoj pijaci pojedini prodavci koji su uz ostalu robu prodavali i sir, kažu da će se povinovati odluci o zabrani prodaje, ali da im ne pada na pamet da menjaju lokaciju.
-Plaćamo zakup tezge i kvitu i to su veliki izdaci. Prodajem upakovan sir i ne mislim da od tog proizvoda preti zaraza. Na onoj drugoj pijaci takođe nema adekvatnih uslova za prodaju ovih i drugih lako kvarljivih proizvoda. Pitam odgovorne u Komunalcu zašto ovde nisu na jednom delu pijace napravili posebne boksove i rashladne vitrine za prodaju sira – kaže dugogodišnji prodavac Vladimir Ristić koji ima prijavljenu radnju.
Na novoj zatvorenoj pijaci u toku dana ima samo nekoliko prodavaca voća i povrća i jedno ili dvoje prodavaca mlečnih proizvoda. Ostatak prostora zjapi prazan. Slavica Nikolić iz sela Držina juče je bila jedini prodavac sira i mleka na zatvorenoj pijaci.
– Ovde su mnogo bolji higijenski uslovi za prodaju, iako nema rashladnih uređaja, ali je mnogo hladnije. Postoji i sanitarni čvor. Na zelenoj pijaci nema gde ni ruke da operete. Jedini je problem što ovde nemate mušterija. Kad bi svi prodavci tih proizvoda došli ovde sa njima bi došle i njihove mušterije – kaže Slavica.
Direktor Komunalca Nada Avžner kaže da su na novoj pijaci postavljene nove tezge, urađen je kompletni sanitarni čvor, kao i poseban objekat po svim standardima u kome se prodaju i mlečni proizvodi.
– Teško je naučiti ljude da sa stare zelene pijace pređu u novi objekat koji zadovoljava higijenske potrebe. Čak smo jedno vreme davali tezge besplatno na korišćenje da bismo privukli što više prodavaca. Dogovor je da se izbegnu neželjene posledice, jer su velike vrućine, a mlečni proizvodi i slična roba se i dalje prodaju na zelenoj pijaci. Treba samo da se pooštri kontrolna inspekcija – kaže Nada Avžner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari