Duboko je zabrinjavajuće to što su vlasti u Srbiji zabranile Paradu ponosa i ove godine. Parade ponosa su, inače, neka vrsta testa i pokazuju koliko su države u Evropi napredovale po pitanju slobode i poštovanja ljudskih prava, kaže ekskluzivno za Danas Birgita Ulson, ministarka za evropske poslove u Vlade Švedske, komentarišući zabranu Parade ponosa. Ona će danas doputovati u dvodnevnu posetu Beogradu, uprkos otkazivanju Parade ponosa, na kojoj je trebalo da bude glavni govornik.

Da li ste razgovarali sa nekim od zvaničnika iz Srbije povodom zabrane održavanja Parade ponosa?

– Imaću nekoliko susreta i razgovora sa članovima Vlade Srbije i definitivno ću pokrenuti pitanje ljudskih prava, kao što su problemi LGBT populacije. Na tim sastancima biće reči i o slobodi govora i o odnosu prema manjinskim grupama u Srbiji.

Da li planirate da pokrenete pitanje seksualnih sloboda i ljudskih prava u Srbiji pred Savetom Evrope ili nekom drugom evropskom institucijom?

– Uvek zastupam pitanja ljudskih prava u međunarodnim institucijama.

Položaj LGBT zajednice

– Neprihvatljivo je da ljudi budu proganjani i maltretirani zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, kaže Ulson, koja će u Beogradu razgovarati sa predstavnicima Vlade Srbije o zahtevu Srbije za prijem u članstvo u EU, sa posebnim osvrtom na položaj manjina, LGBT zajednice i romske populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari